Филм због којег се публика туче

Мирна Пијетловић
Филм због којег се публика туче

Неколико биоскопа широм Француске одлучило је да са репертоара скине најновији амерички хорор филм "Анабел" из безбједносних разлога.

Бројни инциденти током пројекције - туче, чупање сједишта, кошкања, урлање, приморали су биоскопе у Марсељу, Стразбуру и Монпељеу да откажу приказивање овог филма страве о лутки убици која терорише калифорнијску породицу.

Лист наводи да није ријеч о новом феномену: 2012. пројекције хорор филмова "Паранормална активност" и "Зла коб" такође су изазвале бурне реакције међу тинејџерима.

Филм је забрањен млађима од 12 година, а већ се говори да би га требало забранити млађима од 16, па чак и 18 година. 

- Ријеч је о јако младој публици за коју је одлазак у биоскоп прилика да се емоционално испразни - објашњава филмски критичар Ален Грасе.

"Анабел", мала независна продукција, снимљена без престижног кастинга, изазвала је изненађење прошле седмице у Америци, гдје је експлодирала на бокс-офису, када је успјела да потисне и "Несталу дјевојку", најновији трилер Дејвида Финчера. 

Анабел је зла лутка из једног од најпознатијих случајева паранормалних стручњака Еда и Лорејн Ворен, а први пут смо је видјели у хорор хиту "The Cowuring". Џејмс Ван је увијек био фасциниран том лутком и већ током снимања првог филма је размишљао о томе да јој посвети цијели филм.

Петера Сафрана је такође фасцинирала та тема.

- Како нешто тако шармантно и слатко постане предмет кроз који у наш свијет улазе зло и разарање?".

Заједно су се обратили Џону Р. Леонетију, дугогодишњем Вановом директору фотографије, са надом да ће се прихватити редитељске палице.

- Имао сам срећу што је Џон све вријеме био крај мене и снимао већину мојих филмова. Било је природно да настави наш рад на овом филму као редитељ. Његов визуелни стил, страст према овој причи и способност да се повеже са филмском екипом и глумцима пружају му све потребно да сними одличан филм - казао је Ван.

Леонети је такође био заинтригиран причом о почецима ове зле лутке и како их пренијети на велики екран, овај пут као редитељ.

- Обожавам да гледам хорор филмове. Такође волим и да сарађујем са Џејмсом и Петером и пуно ми значи што су ми довољно вјеровали да ми препусте снимање филма - истакао је он.

Леонетију се одмах свидио сценарио Герија Даубермана о томе како је лутка постала извор зла, а Дауберман је био жељан да ради с тимом који га је успио толико преплашити с претходним филмом.

- Постоје свјетови које не можемо видјети нити чути, бића која не можемо ни замислити ни схватити. Демонологија је увијек фасцинирала људе - и страшила их. Поготово опсједнута лутка која је истовремено лијепа и улијева страх. Управо с тиме смо се поиграли - закључио је Леонети.

Снимање

Филм су снимали на спољним локацијама у Лос Анђелесу и око њега, а Леонети је одлучио да га сними готово у потпуности хронолошки. Да би снимили причу смјештену у седамдесете, Леонети се обратио директору фотографије Џејмсу Книсту. Заједно су одлучили да прилагоде боје да би изгледало као да је филм тада и снимљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана