За бољим послом пут Словеније и Њемачке

Маријана Миљић
За бољим послом пут Словеније и Њемачке

Бањалука - БиХ је ове године напустило више од 3.000 радника који су трбухом за крухом засновали радни стаж у Словенији и Њемачкој.

Агенције за рад и запошљавање БиХ за 11 мјесеци ове године добила је 1.722 огласа са захтјевом за запошљавањем радника из Словеније.

- У овом периоду стигло је 2.587 уговора о раду, а радну дозволу за Словенију добило је 2.439 радника што је за 569 више у односу на читаву 2014. годину - рекао је портпарол Агенције за рад и запошљавање Борис Пупић.

Он је нагласио да су предузећа из Словенији у БиХ највише тражила возаче, вариоце, зидаре, тесаре, те електроизолатере и хидроизолатере. Пупић је навео да су радници из БиХ, поред Словеније, ове године одлазили и у Њемачку.

- Посао у Њемачкој закључно са трећим кварталима нашло  је 630 медицинских радника, што је за 64 особе више него у читавој 2014. години - казао је Пупић и додао да су сви ови радници отишли да раде као његоватељи.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Мирослав Вукајловић рекао је људи одлазе у иностранство јер у БиХ нема посла.

- Људи покушавају на разне начине да оду било гдје само да се запосле. Словенија је интересантна радницима из БиХ, а на основу споразума о запошљавању са БиХ сваке године све већи број радника напушта БиХ и заснива радни стаж у овој земљи - казао је Вукајловић.

Он је додао да се и у идућем периоду може очекивати одлив радне снаге из БиХ јер надлежни не раде ништа како би подстакли развој привреде и отварање нових предузећа, јер се једино на тај начин могу задржати радници.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је БиХ земља која не разумије да потенцијал лежи у радној снази.

- Једини начин да се спријечи одлазак радника јесте подршка реалном сектору која изостаје годинама - рекао је Павловић и додао да је број оних који су напустили БиХ сигурно далеко већи од 3.000 људи, јер поједини сами себи траже запослење у иностранству.

Хрватска

Када је ријеч о запошљавању у Хрватској, Пупић је рекао да је споразум о запошљавању радника из БиХ у Хрватској и даље на чекању, те да не зна када ће овај споразум добити зелено свјетло од стране Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана