Vjetar u leđa borbi protiv korupcije

Anita Janković-Rečević
Vjetar u leđa borbi protiv korupcije

Banjaluka - Institucije, preduzeća i organizacije u Srpskoj koji imaju više od 15 zaposlenih obavezni su da do 7. januara iduće godine stvore sve potrebne uslove kako bi radnici mogli prijaviti korupciju, a ako to ne urade prijeti im kazna i do 15.000 maraka.

Kako bi zaposleni znali kome i kako da prijave korupciju odgovorna lica u navedenim subjektima obavezna su da donesu i usvoje Uputstvo o postupanju sa prijavom korupcije i obezbjeđenju zaštite lica koja prijavljuju korupciju.

U Ministarstvu pravde RS ističu da je usvajanje ovog akta obavezno prema Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, a poslodavce i druga odgovorna lica koja se ogluše o ovu naredbu očekuju kazne od 5.000 do 15.000 maraka.

- Model uputstva moguće je preuzeti na internet stranici Ministarstva pravde, a njime se, između ostalog, uređuje način podnošenja i primanja interne prijave korupcije, postupanje sa prijavom korupcije, te način ostvarivanja prava i zaštita prava onoga koji prijavljuje korupciju u postupku interne zaštite - navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ovim dokumentom neophodno je urediti i obaveze odgovornog lica, te posebno obezbijediti zaštitu identiteta osobi koja prijavljuje korupciju.

- Svaki subjekt treba da izvrši konkretizaciju, te prilagodi predloženi model - istakli su u ministarstvu.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da će u narednom periodu raditi na upoznavanju privrednih društva sa pomenutim uputstvom.

- Iduće godine u aprilu organizovaćemo i edukaciju za privatni sektor u vezi sa pitanjem primjene Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju - rekao je Blagojević.  

Konsultant za monitoring u Centru civilnih inicijativa Željko Ninković kaže da će rezultati ove zakonske mjere u početku biti stidljivi, ali da je ovo dobro rješenje jer će podići svijest radnika da treba da se razračunaju sa devijacijama u preduzećima i ustanovama u kojima rade.

- Ne treba odmah očekivati značajne rezultate jer tržište rada nije stabilno i većina ljudi razmišlja da će im se, ako sugerišu na neku negativnu pojavu u kolektivu, to vratiti kao bumerang. Radnicima će trebati vremena da izađu iz zidova ćutnje i odvaže se na prijavu korupcije - rekao je Ninković.

Direktorica Fondacije "Infohaus" Dženana Alađuz ističe da je Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u RS mnogo bolji od zakona koji reguliše tu oblast na nivou BiH, jer je jasniji i određeniji.

- Zakonska rješenja u RS štite radnika od odmazde u firmama i pozitivne stvari tih mjera biće vidljive s vremenom - rekla je Alađuzova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana