Uništeno više od 500 oboljelih ovaca u Kotor Varošu

Duško Kerezović
Uništeno više od 500 oboljelih ovaca u Kotor Varošu

KOTOR VAROŠ - U okviru mjera na suzbijanju bruceloze opštini Kotor Varoš uništeno je 531 ovca od ukupno 6.000 pregledanih.

Bruceloza je nanijela veliku štetu stočarima. U kotorvaroškom naselju Plitska eutanizirano je cijelo stado čiji su vlasnici braća Mile i Goran Milić.

U stadu je bilo 459 grla.

U naselju Selačka kod Šipraga uništeno je stado Milke Gelić sa 70 ovaca.

Opštinski veterinarski inspektor Igor Vrućinić rekao je da je u toku pregled 1.000 ovaca koje su bile u kontaktu sa oboljelim stadima.

- Uporedo sa mjerama na suzbijanju oboljenja, neophodno je pružati i pomoć stočarima radi nabavke stočne hrane, s obzirom na to da je zabranjeno nomađenje ovaca -  naveo je Vrućinić.

Braća Milić kažu da je uzgoj ovaca duga tradicija u njihovoj porodici i glavni izvor zarade.

- Od ovaca je živjelo devetočlano domaćinstvo i svaka pomoć bi nam dobro došla, jer dva i po mjeseca nemamo nikakvih prihoda. Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ubrza isplatu obeštećenja za eutanizirane ovce - rekao je Mile Milić.

Zbog pojave bruceloze u opštini Kotor Varoš načelnik opštine Radenko Čupić rekao je da će lokalna zajednica u granicama svojih mogućnosti nastojati da pruži pomoć.

- Pojava bruceloze i ubijanje ovaca predstavlja katastrofu za vlasnike stada kojima je ovčarstvo bio osnovni izvor prihoda - rekao je Čupić i istakao da je u cilju zaštite stoke i ljudi od bruceloze neophodna šira pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana