Studenti sve više kupuju tablete za pamćenje

Marijana Miljić
Studenti sve više kupuju tablete za pamćenje

BANjA LUKA - Potražnja tableta za koncentraciju i bolje pamćenje u Srpskoj povećava se iz godine u godinu i to uglavnom pred ispitne rokove.

U apotekama kažu da ove tablete studentima služe kao "doping", da održe pažnju i budnost tokom noći.

U apoteci "Dola-Dona" u Prnjavoru kažu da se konstantno povećava potražnja za ovim tabletama i da se mladi sve više žale na rasijanost i nemogućnost da održe koncentraciju duže od pola sata.

- Zbog toga sve više kupuju ove pilule, vjerujući da će ispite uz njih brže i lakše položiti. Proizvodi za bolju koncentraciju uglavnom su na bazi bilja, kao što su ginko i amino-kiseline i nisu štetni za zdravlje. U zavisnosti od vrste, propisane dnevne doze su od jedne do šest tableta, a za ove lijekove nije potreban recept koji prepisuje ljekar - kažu u apoteci "Dola-Dona".

Šef apoteke "Melem-farm" u Palama Radenko Kojić potvrdio je da je i u ovoj apoteci povećana kupovina tableta za koncentraciju, a najviše ih kupuju studenti i to uglavnom pred ispitne rokove.

- Tablete za koncentraciju uglavnom koriste studenti koji nastoje da ostanu budni i po čitavu noć da bi učili - kaže Kojić i dodaje da u uputstvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, povećavaju energiju tokom dnevnih aktivnosti, utiču na budnost, pamćenje i mišljenje.
Nacionalni koordinator za mentalno zdravlje RS Biljana Lakić kazala je da samo lijekovi za koncentraciju iz grupe benzadiozepina poslije duže upotrebe mogu da izazovu zavisnost.

- To su uglavnom apearini, leksilijum i lorazepam, a ovi lijekovi se ujedno koriste i za smirenje. Pomenute tablete smanjuju napetost i anksioznost - kazala je Lakićeva.

Šef apoteke "Semberija" u Bijeljini Natalija Perić kaže da tablete za bolje pamćenje ne koriste samo studenti, nego i ljudi koji puno rade, kao i stariji.

- Ovi lijekovi u našim apotekama ne mogu se nabaviti bez recepta, osim onih koji su na biljnoj bazi, a to su ginkobil, ginkobil forte, bilobil i kapi valerijane - kazala je Perićeva.

Šef apoteke "1. maj" Sanja Bućan kazala je da studenti najviše traže pilule koje u sebi sadrže ginkobilobu, ali i amino-kiseline i vitamine koji hrane mozak.

Cijene

U apotekama u RS kažu da cijena tableta za koncentraciju i bolje pamćenje zavisi od proizvođača, sadržaja, ali i veličine pakovanja. Dodali su da se cijene kreću od sedam do 15 maraka po kutiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana