Снијег отежава саобраћај у цијелој Републици Српској

Срна
Снијег отежава саобраћај у цијелој Републици Српској

Источно Сарајево - Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије проходни су, али на коловозу има утабаног снијега и леда, због чега возачи треба да уложе максималан опрез приликом управљања моторним и теретним возилима, рекао је јутрос Срни технички директор „Романијапутева“ са Сокоца Драган Булошчић.

„Ситуација јесте нешто сложенија него јуче, али саобраћај се одвија без застоја. Наше екипе се све вријеме на терену и непрекидно раде на чишћењу снијега са коловоза, као и посипању пута абразивним материјалом кога има довољно“, навео је Булошчић.

Он је поновио апел возачима теретних возила да ставе зимску опрему и ланце или да у подножјима превоја евентуално сачекају да машине очисте нове количине снијега на коловозу.

Прем његовим ријечима, потребно је и извјесно вријеме да посута со почне да дјелује на коловозу.

Он је навео да ће „Романијапутеви“ данас посебну пажњу посветити чишћењу локалних пута који воде ка романијским селима.

Булошчић је додао да је правац према Јахорини, и преко Пала и преко Требевића, проходан и безбједан за саобраћај.

У надлежности „Романијапутева“ је одржавање и чишћење магистралних и регионалних путева на подручју Сарајевско-романијске регије, и то од Лапишнице преко Подроманије до Хан Пијеска, од Вардишта до Чајнича и други.

Међу првим приоритетима налазе се оба путна правца према Јахорини, преко Пала и Требевића.

Укупна дужина ових дионица износи око 600 километара.

Улице у општинама Источног Сарајва дјелимично су очишћене, надлежне екипе су на терену, а посебне проблеме пјешацима стварају неочишћени тротоари и пјешачке стазе.  

Без застоја на путевима Семберије и Мајевице

На свим магистралним и регионалним путевима у Семберији и Мајевици саобраћај се јутрос одвија без застоја, али нешто слабијим интензитетом, речено је Срни у предузећу „Бијељина-пут“.
Мрежа од 330 километара магистралних и регионалних путева редовно се чисти, од сниноћ када је почео први снијег, а механицаји ја на терену.

„Екипе су на терену од синоћ у 20.00 часова, од када су почеле прве овогодишње снијежне падавине. Абразивног материјала, сада, има довољно, а стање на терену се прати“, рекао је дежурни путар у овом предузећу.

Из Градске управе раније су упозорили на обавезу грађана да испред својих објеката, по тротоарима, редовно чисте снијег. Ова обавеза важи и за сва правна лица која су дужна да не дозволе накупљање снијега испред својих објеката.

Градска Комунална полиција најавила је да ће контролу ових послова подићи н виши ниво те упозорила да ће санкционисати сваког неодговорно правно или Физичко лице. 

На подручју регије Бирача сви путни правци проходни

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је одвијање саобраћаја отежано због снијега, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ, речено је данас Срни у предузећу „Зворникпутеви“.
На превоју Хан Поглед висина снијега износи око 20 центиметара, док на коловозу има два-три центиметра угаженог снијега.

И на осталим путним правцима бирчанске регије, односно на путу Шековићи-Каштељ и Зворник-Тузла преко Црног врха, на коловозу има угаженог снијега па се возачима скреће пажња на опрезну и условима пута прилагођену вожњу.

Све екипе „Зворникпутева“ су терену и раде на рашчишћавању снијега и посипању коловоза.

На подручју цијеле области која је у зони одговорности „Зворникпутева“ и даље пада снијег умјереног интензитата, али нема застоја у саобраћају.

Из „Зворникпутева“ подсјећају возаче да на пут не крећу без обавезне зимске опреме, као и на опрезну вожњу у усјецима и засјецима, док су на појединим дионицам могући и одрони.

Пунктови „Зворникпутева“ за одржавање магистралних и регионалних путева у зимским условима налазе се на превоју Хан Поглед, у Каракају и у Братунцу.

Снијег оштетио далеководе и успорио саобраћај у Фочи

Влажан и тежак снијег, који на подручју општине Фоча интензивно пада од прошле ноћи, узроковао је велики број кварова на електро-мрежи и донио тешкоће возачима.
У прекиду је више далековода који струјом снабдијевају сеоска подручја.

Без електричне енергије су Заваит, Миљевина, Зубовићи, Осијек, Брод, Трноваче, Закмур, Кута, Штовић, Слатина, речено је Срни у фочанској „Електродистрибуцији“.

Радници овог предузећа су на терену и улажу максималне напоре да, по веома тешким условима, отклоне бројне кварове.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча су проходни, али се саобраћај одвија изузетно отежано, речено је Срни у Полицијској управи Фоча.

Посебно тешка ситуација је преко планинског превоја Рогој и на локалитету Тухаљи, на путу према Сарајеву, те на превојима Пријеђел и Чемерно, на путу Фоча-Гацко.

На овим дионицама, коловоз је сужен, али није било застоја нити саобраћајних незгода, а из полиције упозоравају возаче да возе макимално опрезно и да на пут не крећу без пријеке потребе.

Све расположиве екипе „Србињепутева“ су на терену, чисте снијег и посипају коловз абразивним материјалом.

У Фочи је, на градском подручју, пало десетак центиметара снијега, а у вишим предјелима око 40 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана