Snijeg otežava saobraćaj u cijeloj Republici Srpskoj

Srna
Snijeg otežava saobraćaj u cijeloj Republici Srpskoj

Istočno Sarajevo - Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni su, ali na kolovozu ima utabanog snijega i leda, zbog čega vozači treba da ulože maksimalan oprez prilikom upravljanja motornim i teretnim vozilima, rekao je jutros Srni tehnički direktor „Romanijaputeva“ sa Sokoca Dragan Buloščić.

„Situacija jeste nešto složenija nego juče, ali saobraćaj se odvija bez zastoja. Naše ekipe se sve vrijeme na terenu i neprekidno rade na čišćenju snijega sa kolovoza, kao i posipanju puta abrazivnim materijalom koga ima dovoljno“, naveo je Buloščić.

On je ponovio apel vozačima teretnih vozila da stave zimsku opremu i lance ili da u podnožjima prevoja eventualno sačekaju da mašine očiste nove količine snijega na kolovozu.

Prem njegovim riječima, potrebno je i izvjesno vrijeme da posuta so počne da djeluje na kolovozu.

On je naveo da će „Romanijaputevi“ danas posebnu pažnju posvetiti čišćenju lokalnih puta koji vode ka romanijskim selima.

Buloščić je dodao da je pravac prema Jahorini, i preko Pala i preko Trebevića, prohodan i bezbjedan za saobraćaj.

U nadležnosti „Romanijaputeva“ je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na području Sarajevsko-romanijske regije, i to od Lapišnice preko Podromanije do Han Pijeska, od Vardišta do Čajniča i drugi.

Među prvim prioritetima nalaze se oba putna pravca prema Jahorini, preko Pala i Trebevića.

Ukupna dužina ovih dionica iznosi oko 600 kilometara.

Ulice u opštinama Istočnog Sarajva djelimično su očišćene, nadležne ekipe su na terenu, a posebne probleme pješacima stvaraju neočišćeni trotoari i pješačke staze.  

Bez zastoja na putevima Semberije i Majevice

Na svim magistralnim i regionalnim putevima u Semberiji i Majevici saobraćaj se jutros odvija bez zastoja, ali nešto slabijim intenzitetom, rečeno je Srni u preduzeću „Bijeljina-put“.
Mreža od 330 kilometara magistralnih i regionalnih puteva redovno se čisti, od sninoć kada je počeo prvi snijeg, a mehanicaji ja na terenu.

„Ekipe su na terenu od sinoć u 20.00 časova, od kada su počele prve ovogodišnje sniježne padavine. Abrazivnog materijala, sada, ima dovoljno, a stanje na terenu se prati“, rekao je dežurni putar u ovom preduzeću.

Iz Gradske uprave ranije su upozorili na obavezu građana da ispred svojih objekata, po trotoarima, redovno čiste snijeg. Ova obaveza važi i za sva pravna lica koja su dužna da ne dozvole nakupljanje snijega ispred svojih objekata.

Gradska Komunalna policija najavila je da će kontrolu ovih poslova podići n viši nivo te upozorila da će sankcionisati svakog neodgovorno pravno ili Fizičko lice. 

Na području regije Birača svi putni pravci prohodni

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano zbog snijega, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj, rečeno je danas Srni u preduzeću „Zvornikputevi“.
Na prevoju Han Pogled visina snijega iznosi oko 20 centimetara, dok na kolovozu ima dva-tri centimetra ugaženog snijega.

I na ostalim putnim pravcima birčanske regije, odnosno na putu Šekovići-Kaštelj i Zvornik-Tuzla preko Crnog vrha, na kolovozu ima ugaženog snijega pa se vozačima skreće pažnja na opreznu i uslovima puta prilagođenu vožnju.

Sve ekipe „Zvornikputeva“ su terenu i rade na raščišćavanju snijega i posipanju kolovoza.

Na području cijele oblasti koja je u zoni odgovornosti „Zvornikputeva“ i dalje pada snijeg umjerenog intenzitata, ali nema zastoja u saobraćaju.

Iz „Zvornikputeva“ podsjećaju vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, kao i na opreznu vožnju u usjecima i zasjecima, dok su na pojedinim dionicam mogući i odroni.

Punktovi „Zvornikputeva“ za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han Pogled, u Karakaju i u Bratuncu.

Snijeg oštetio dalekovode i usporio saobraćaj u Foči

Vlažan i težak snijeg, koji na području opštine Foča intenzivno pada od prošle noći, uzrokovao je veliki broj kvarova na elektro-mreži i donio teškoće vozačima.
U prekidu je više dalekovoda koji strujom snabdijevaju seoska područja.

Bez električne energije su Zavait, Miljevina, Zubovići, Osijek, Brod, Trnovače, Zakmur, Kuta, Štović, Slatina, rečeno je Srni u fočanskoj „Elektrodistribuciji“.

Radnici ovog preduzeća su na terenu i ulažu maksimalne napore da, po veoma teškim uslovima, otklone brojne kvarove.

Svi magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča su prohodni, ali se saobraćaj odvija izuzetno otežano, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Foča.

Posebno teška situacija je preko planinskog prevoja Rogoj i na lokalitetu Tuhalji, na putu prema Sarajevu, te na prevojima Prijeđel i Čemerno, na putu Foča-Gacko.

Na ovim dionicama, kolovoz je sužen, ali nije bilo zastoja niti saobraćajnih nezgoda, a iz policije upozoravaju vozače da voze makimalno oprezno i da na put ne kreću bez prijeke potrebe.

Sve raspoložive ekipe „Srbinjeputeva“ su na terenu, čiste snijeg i posipaju kolovz abrazivnim materijalom.

U Foči je, na gradskom području, palo desetak centimetara snijega, a u višim predjelima oko 40 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana