Sjećanja na izvojevane bitke i stradale saborce ne blijede

M. L.
Sjećanja na izvojevane bitke i stradale saborce ne blijede

Banjaluka - Postrojavanjem boraca, odavanjem počasti poginulim saborcima i svečanom akademijom juče je u banjalučkoj kasarni "Kozara" obilježeno 26 godina od formiranja Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Borbeni put ove jedinice protkan je uspjesima, a doprinos u stvaranju Srpske ogroman. Za svoja viteštva bataljon je odlikovan ordenom Njegoša i medaljom Petra Mrkonjića. Na putu borbe za slobodu živote je dalo 69 boraca, a za preživjele, ovaj dan je dan sjećanja na izvojevane bitke.

- Sa 17 godina sam otišao u JNA, a godinu i po nakon toga ranjen u akciji probijanja koridora. Sjećanja na sve što smo prošli ne blijede ni nakon svih ovih godina - rekao je član bataljona Darko Đurić iz Banjaluke koji je u proteklom ratu ostao bez noge. Onima kojima je ratni vihor uzeo najmilije, svaki pomen i svako sjećanje na lice izmami suze.

- Ovo mi je najtužniji dan u godini. Izgubila sam sina Dragana koji je tada imao 24 godine. Teško mi je da gledam njegove drugove saborce, a njega danas nema - kazala je majka jednog od poginulih boraca Jeka Milaković (73).

Načelnik Generalštaba Vojske RS Momir Zec kazao je da je ovo jedna od najelitnijih jedinica koja je bila angažovana na svim ratištima i čiji su rezultati bili veličanstveni.

Na svoje vojnike ponosan je i posljednji ratni komandant bataljona vojne policije, pukovnik u penziji Nikola Rašuo.

- Prosječna starost pripadnika bataljona bila je 23 godine. Na današnji dan poginulo je 14 naših boraca na Suvoj međi na području novske opštine, a više od 30 ih je ranjeno - rekao je Rašuo.

Komandant bataljona Dragan Talić kazao je da je najveća pobjeda svih pripadnika Vojske RS, posebno Prvog krajiškog korpusa i Prvog bataljona vojne policije bilo probijanje koridora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana