Savremene metode na UKC RS postaju rutinske

Milijana Latinović
Savremene metode na UKC RS postaju rutinske

Banjaluka - Ljekari iz Srbije u petak su obavili nekoliko savremenih dijagnostičkih operacija i procedura na Univerzitetskom kliničkom centru RS, koje će u idućem periodu postati rutinska praksa u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Zahvaljujući eminentnim stručnjacima iz Srbije, na UKC RS prvi put je urađen endobronhijalni ultrazvuk, koji omogućava precizniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Osim ove, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj urađena je i savremena hirurška metoda zbrinjavanja anomalija bubrega kod djece, te hirurški zahvati na grkljanu.

Upravnik Klinike za pulmološku onkologiju i načelnik Centra za bronhologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica Goran Stojanović istakao je da dugi niz godina sarađuje sa ljekarima iz Srpske.

- Danas smo uradili prvi endobronhijalni ultrazvuk ne samo u RS već i u BiH. To je procedura koju radi jako malo ustanova i u regionu. Nadam se da će ovo postati rutinska praksa u UKC RS - istakao je Stojanović i dodao da su u radu učestvovali i medicinari iz UKC RS koji su pokazali veliko interesovanje za savladavanje novih metoda liječenja.

Specijalista dječije hirurgije i specijalista urologije sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" Beograd Vladimir Kojović rekao je da su zajedno sa timom ljekara UKC RS uspješno obavili kompleksne intervencije kod dvije bebe koje su imale urođene anomalije bubrega.

Dobru saradnju sa ovom zdravstvenom ustanovom istakao je i specijalista otorinolaringologije Vojko Đukić.

- Izveo sam hirurške zahvate kod dva pacijenta sa karcinomima grkljana. Moram naglasiti da nema procedure u oblasti otorinolaringologije koja se ne radi ovde u UKC RS ili koja nije započeta. Naš zadatak je da to unapredimo - rekao je Đukić.

Pomoćnik generalnog direktora UKC RS za medicinske poslove Slobodan Hajder kazao je da je opredijeljenost ove ustanove, osim kompletne rekonstrukcije i nabavke savremene opreme, unapređenje struke i edukacija kadrova.

- Edukaciju ne sprovodimo samo zbog naših ljekara već da bismo doprinijeli liječenju naših pacijenata. Zahvaljujući kolegama iz Srbije pacijentima su pružene odgovarajuće terapijske procedure, a ljekari su imali priliku da steknu nova znanja i iskustva - rekao je Hajder.

Savremena oprema

Ljekari iz Srbije koji su izveli kompleksne procedure u UKC RS naglasili su da je veoma važno u kakvim se uslovima liječe pacijenti.

- Dobra i savremena oprema koju UKC RS ima osnovni je preduslov za dobar rad. Lekari su dobri i talentovani i treba samo da nastave sa dosadašnjim radom - rekao je Vojko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana