Šansu za ozdravljenje dobilo 25 mališana

M. L.
Šansu za ozdravljenje dobilo 25 mališana

Banjaluka - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prvih pola godine rada odobrio je 1,32 miliona maraka za liječenje 25 mališana.

U fondu ističu da su odobrili ukupno 30 zahtjeva te da je za dvoje djece liječenje produžavano još nekoliko puta.

- Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj i Belgiji. Najveći broj zahtjeva odnosio se na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije i drugih teških oboljenja - istakli su u Fondu solidarnosti.

Dodaju da je najveći iznos koji su odobrili oko 240.000 evra za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj.

- Zaključno sa 30. junom na računima fonda nalazilo se oko 2,77 miliona maraka - naveli su u Fondu solidarnosti i dodali da su za šest mjeseci postojanja opravdali svoju ulogu i ostvarili osnovni cilj zbog kojeg je i osnovana ova ustanova, a to je sistemsko rješavanje problema liječenja djece u inostranstvu.

Ističu da su posebno zahvalni najstarijoj populaciji koja je izrazila interesovanje da da svoj doprinos za Fond solidarnosti, kao i rukovodstvu Fonda PIO i Udruženju penzionera RS, koji su to podržali. Podsjećaju i da je Nova banka ukinula proviziju na sve gotovinske i bezgotovinske uplate za Fond solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana