Ronioci radno obilježili Svjetski dan voda

Srna
Ronioci radno obilježili Svjetski dan voda

Bijeljina - Ronilački klub "Nautilus" iz Bijeljine u saradnji sa Panevropskim univerzitetom "Apeiron" obilježio je Svjetski dan voda akcijom čišćenja dijela dna kanala Dašnica i Eko jezera i promocijom opreme i znanja

ronilaca."Podvodni svijet je ionako siromašan, sve je pod vodom pusto i žalosno i u poređenju sa ronjenjem u koralnim morima to je kao odnos pustinje i oaze", rekao je Srni predsjednik Ronilačkog kluba Miroslav Benović i dodao da su sa dna voda u Semberiji iznijeli gomile plastičnog otpada, pivskih boca, čak i dijelove šporeta.


On je pozvao sugrađane, posebno mlade ljude, da vode računa o životnoj sredini i istakao da se mala pažnja i ulaganja u zaštitu voda bogato vraćaju društvenoj zajednici.

U dvorištu zgrade "Apeirona" u Bijeljini, gdje se nalaze klupske prostorije "Nautilusa", danas je izložena ronilačka oprema, stotine osvojenih pehara i medalja i održan kratak kurs o ronjenju.

Na video bimu posjetiocima je prikazan video zapis o spašavanju utopljenika i film o podvodnom i ekološkom svijetu semberskih rijeka i jezera, koje su snimili ronioci "Nautiluisa", a članovi kluba pripremili su i srneći paprikaš za zajednički ručak sa sugrađanima.

Juče su ronioci iz klubova "Nautilus" i "Trb" na Eko jezerima u Bijeljini izveli pokaznu vježbu spasavanja na vodi i pod vodom, nakon čega su u saradnji sa gradskim ribolovnim društvom "Riba" očistiti dio dna jezera i priobalje ove ekološke oaze u gradu.

U ova jezera, koja su dijelove starog toka rijeke Drine, puštena je riblja mlađ šarana, a napravljen je i video zapis o tehnikama spašavanja, podvodnom svijetu i ekološkom stanju rijeka i jezera.

Benović kaže da je posjetiocima pokazao dio tehnika i vještina u spašavanju koje je stekao tokom nedavnog boravka u Rusiji, za koju kaže da je jedna od vodećih nacija u spašavanju.

On je zahvalio Republičkoj upravi Civilne zaštite Republike Srpske koja je omogućila njegovo učešće u ovoj ekspediciji koju je organizovao Ruski centar za vanredne operacije u Nišu, a 15 ronilaca iz Srbije, Srpske i Federacije BiH imali su priliku da savladaju najnaprednije vještine i tehnike spašavanja koristeći najsavremeniju opremu i kabinete.

Za bijeljinske ronioce, koji su bili heroji grada tokom katastrofalnih poplava 2010. i 2014. godine, srčanost, znanje i vještine nisu prepreka za spasilačke misije, ali problem im je nabavka opreme.

Prema riječima Benovića, u spasilačkim akcijama daju od sebe i više od mogućeg jer sa neadekvatnom opremom ulaze u brzake i hladnu vodu, imaju samo jedno suvo spasilačko ronilačko odijelo, dok se ostali ronioci smrzavaju u odijelima koja nisu namijenjena za temperaturu vode ispod 17 stepeni Celzijusa.

"Ronilačka oprema je skupa kao da idete u kosmos jer su uslovi pod vodom nemilosrdni, a morate da vodite računa o ličnoj i sigurnosti onih koje spašavate", kaže on i dodaje da jedno suvo ronulačko odijelo košta preko 1.000 evra.

Za Ronilački klub "Nautilus" godišnje se iz budžeta Bijeljine namijeni 3.850 KM, što je nedovoljno za opremljenost, napredovanje i kvalitetan rad kojem teže.

Ronilački klub "Nautilus" u Bijeljini osnovan je 2008. godine, ima 12 obučenih ronilaca, od kojih su dva instruktora, sedam samostalnih ronilaca, tri mlađa ronioca, kao i 11 pridruženih članova koji nisu sertifikovani ronioci, ali učestvuju u radu Kluba jer su ljubitelji aktivnosti na otvorenim vodama.

Obučeni su i opremljeni za obuku ronilaca, sportske aktivnosti na vodi i pod vodom i za brze spasilačke i druge intervencije na vodi i pod vodom, a svi članovi kluba su i pripadnici Civilne zaštite Bijeljina.

U ljetnim mjesecima Klub "Nautilus" organizuje ronilačku obuku i ronilačke ekskurzije u svom kampu u Rafailovićima u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana