Protestna šetnja radnika za 1. maj

M. Č.
Protestna šetnja radnika za 1. maj

Banjaluka - Savez sindikata RS organizovaće 1. maja, na Međunarodni praznik rada, mirnu protestnu šetnju u Banjaluci kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem radnika u Srpskoj.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je juče da je ova odluka donesena na sjednici Predsjedništva sindikata.

- Ove godine Savez sindikata sa svojih 15 granskih sindikata prvi put organizuje prvomajsku protestnu šetnju u znak neslaganja sa položajem radnika u Srpskoj koji je vrlo loš. Sa skupa ćemo poslati jasnu poruku da nećemo dopustiti urušavanje stečenih radničkih prava - kazala je Mišićeva, koja nije željela da precizira koliko radnika očekuje na protestu.

Okupljanje radnika počeće u 9.30 časova na parkingu ispred zgrade Saveza sindikata. U deset časova biće formirana kolona koja će krenuti ka zgradi Privredne komore, zatim će ići do Trga Krajine, a potom glavnom ulicom do zgrade Vlade i parka “Mladen Stojanović” gdje će biti pročitan prvomajski proglas.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da u 20 odsto preduzeća iz tog sektora radnicima nije isplaćeno od tri do 20 plata i doprinosi, a da u oko 50 odsto firmi zaposleni dobijaju minimalnu platu. Dodao je da oko 30 odsto časnih preduzeća iz metalskog sektora, među kojima su uglavnom veće firme, redovno radnicima isplaćuju plate u punim iznosima i uplaćuju doprinose.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana