Pošte Srpske uzimaju kredit od pet miliona

 Pošte Srpske uzimaju kredit od pet miliona 02.02.2018 16:28 | Marijana Miljić

Banjaluka - "Pošte Srpske" planiraju da se ove godine zaduže za pet miliona maraka, a taj novac biće utrošen za poboljšanje likvidnosti preduzeća i isplatu obaveza prema zaposlenima.

Planovi za zaduživanje navedeni su u planu poslovanja javnog preduzeća za ovu godinu koji će razmatrati Skupština akcionara 19. februara.

- Planirano dugoročno zaduživanje iznosi pet miliona maraka, sa rokom otplate od pet godina. Mjesečna rata za ovaj kredit iznosiće 91.632 marke. Posljednja rata stiže na naplatu u avgustu 2023. godine. Kredit će biti korišćen za poboljšanje likvidnosti i plaćanje poreza i doprinosa na plate zaposlenih - navedeno je u planu poslovanja "Pošta Srpske".

U "Poštama Srpske" ističu da ne bi bilo potrebe za novim zaduživanjem da mogu naplatiti sva svoja potraživanja.

- Ne možemo naplatiti svoja potraživanja, a najviše od sudova. Zbog toga bismo novac od novog zaduženja držali u rezervi za slučaj da budemo dovedeni u situaciju da nemamo dovoljno novca. Tada bismo iskoristili novo zaduženje. Kredit je za ne daj bože - kazala je direktorica "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća.

Ukoliko bi planirani kreditni aranžman bio realizovan za njegovu i otplatu ranijih zaduženja, "Pošte Srpske" bi u ovoj godini trebalo da izdvoje 2,11 miliona maraka.

U planu poslovanja "Pošta Srpske" navedeno je i da će ove godine zaposliti 24 nova radnika. Preduzeće planira da angažuje mlađi kadar, prvenstveno na šalterskim poslovima, ali i u dostavi pošiljaka i na stručnim poslovima. "Pošte Srpske" su projektovale da na kraju godine imaju 2.320 zaposlenih - 24 radnika više u odnosu na kraj 2017. godine.

Krivokuća ističe da je u projektu 110 radnika mjesečno odsutno zbog bolovanja.

- Zbog toga se moramo snalaziti i zapošljavati novi kadar. Obučavamo radnike i zapošljavamo ih kako bi preduzeće normalno funkcionisalo - kazala je Krivokuća.

Akcionari "Pošta Srpske" razmatraće i program investicija za ovu godinu kojim su planirana ulaganja teška 5,6 miliona KM.

Subvencije

Budžetom Vlade RS za 2018. godinu "Poštama Srpske"  je odobrena subvencija od milion maraka.

Preduzeće je od Fonda solidarnosti za obnovu RS lani dobilo donaciju od 300.000 KM za renoviranje poplavljenih objekata. Sa čelnicima grada Doboja postignut je dogovor da izdvoje 150.000 maraka za sanaciju i adaptaciju poplavljene pošte u toj lokalnoj zajednici.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica