Poseban rad za talente, više provjera znanja, neograničen mandat direktorima škola

Dragana Keleč
Poseban rad za talente, više provjera znanja, neograničen mandat direktorima škola

Banjaluka - Uvođenje male mature, podizanje discipline i bezbjednosti u školama, veća podrška talentovanim đacima i neograničen mandat direktorima ukoliko se pokažu kao kvalitetan kadar neke su od novina koje donosi prednacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS.

Buduće zakonsko rješenje trenutno je u formi radne verzije i dostupno je na stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS, u kojem ističu da njime nastoje da riješe mnoge nedoumice i otklone uočene probleme kako bi unaprijedili kvalitet osnovnog obrazovanja.

U konturama novog zakona predviđeno je uvođenje male mature u devetim razredima i eksterne provjere postignuća učenika u drugoj i trećoj trijadi, što znači da će se pod lupom naći i znanje u nižim razredima.

- Mala matura je od velikog značaja jer će, između ostalog, biti od koristi i pri upisu učenika u srednje škole - rekli su u Ministarstvu prosvjete ističući da je predviđeno i donošenje pravilnika koji će se ticati sprovođenja male mature, discipline učenika i njihove bezbjednosti, a o čemu će govoriti tek nakon donošenja novog zakona.

U radnoj verziji novog zakona akcenat je stavljen i na podršku talentovanoj djeci kako bi što bolje razvijali znanja i vještine. U tom pravcu predviđeno je izvođenje individualne nastave po posebnim programima za rad sa nadarenom djecom.

Što se tiče prosvjetnih radnika, jedna od novina je prijedlog da nastavnici, stručni saradnici i direktori pri zaposlenju moraju imati 240 ECTS bodova, s tim da neće biti traženo doškolovanje kadra koji već radi, a ima 180 bodova. Predložena rješenja su usklađena i sa Zakonom o sistemu javnih službi, što se odrazilo i na imenovanje direktora. Predloženo je da umjesto školskog odbora direktore imenuje ministar.

- Novim zakonom je predviđeno da nema ograničenja u broju mandata direktora, jer se dešava da vrlo kvalitetni ljudi, koji kontinuirano rade na poboljšanju rada škole, prekidaju taj proces zbog zakonskog uslovljavanja - kažu u Ministarstvu prosvjete.

Važećim zakonom je propisano da direktor može imati dva uzastopna mandata u jednoj školi.

Jednom od odredaba prednacrta zakona zabranjena je komercijalizacija škole u smislu promovisanja i reklamiranja raznih proizvoda i usluga.

- Škola je mjesto gdje se treba posvetiti samo vaspitno-obrazovnom procesu. Ova odredba je važna kako bi učenici bili zaštićeni od bilo kakve vrste manipulacije - kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture.

U školama su pozdravili predložene novine, a posebno uvođenje male mature i neograničen mandat direktorima koji besprijekorno obavljaju svoj posao.

- Sjajan potez je uvođenje male mature. To će iskristalisati ko koliko zna i donekle smanjiti pritisak koji postoji u školama, a posebno u devetim razredima, jer svi žele da olako dođu do petica da bi lakše upisali srednje škole - kaže direktor Osnovne škole "Borisav Stanković" u Banjaluci Rade Krecelj i dodaje da je odlično rješenje i što će dobrim direktorima biti omogućen neograničen mandat kako bi najbolji kadar imao kontinuitet u radu.

Pojedini direktori škola i prosvjetni radnici, međutim, nisu oduševljeni činjenicom da će ubuduće kandidati morati imati 240 ECTS bodova ako žele da rade u prosvjeti, a ne vide opravdanje ni za zabranu reklamiranja određenih proizvoda u školama.

Neki akteri iz prosvjete oprezni su u davanju komentara na materijal iz kojeg bi trebalo da iznikne novi zakon o osnovnom obrazovanju.

- Moramo detaljno izanalizirati materijal kako bismo ocijenili šta u njemu donosi pozitivne, a šta negativne posljedice - rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović.

Put do zakona

Vlada RS bi već u prvoj polovini decembra trebalo da utvrdi nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Za prvi kvartal iduće godine predviđene su javne rasprave širom Srpske. Poslije toga slijedi završna faza njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini RS.

Novine koje su predviđene prednacrtom zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS

- mala matura u devetom razredu

- eksterna provjera postignuća učenika u drugoj i trećoj trijadi

- izvođenje individualne nastave po posebnim programima za rad sa nadarenom djecom

- donošenje pravilnika za sprovođenje male mature, discipline učenika i njihove bezbjednosti

- nastavnici, stručni saradnici i direktori pri zaposlenju moraju imati 240 ECTS bodova

- zabrana komercijalizacije škole, odnosno promovisanja i reklamiranja proizvoda i usluga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana