Opasnost u Poštama Srpskevreba i radnike i novac

Goran Obradović
Opasnost u Poštama Srpskevreba i radnike i novac

Banjaluka - Radnici obezbjeđenja u "Poštama Srpske" upozorili su na to da im je zbog smanjenja broja zaposlenih u toj službi ugrožena bezbjednost, ali i da novac koji čuvaju nije siguran.

Zaposleni angažovani na poslovima obezbjeđenja u "Poštama Srpske" u Banjaluci kažu da nerijetko po četiri ili više dana uzastopno rade noćne smjene od kada je smanjen broj radnika.

- Radimo veoma složen i opasan posao, a s obzirom na to da čuvamo i velike količine novca, strahujemo i za život. U velikim poslovnicama u kojima se nalaze trezori sa novcem ranije su tokom noći radila po dva ili tri čuvara. Veliki broj radnika je, međutim, otpušten i sada se dešava da veliku poslovnicu čuva samo jedan radnik. Zbog nedostatka radnika dešava se da skoro cijelu sedmicu radimo noćnu smjenu, jer nema ko da nas zamijeni. Kada smo na godišnjem odmoru, ne smijemo nigdje otputovati, jer se veoma često dešavalo da nas pozovu na posao. Prekovremeni rad nam nikada nije plaćen - kazao je jedan od radnika obezbjeđenja u "Poštama Srpske".

On je istakao da zbog veličine objekta jedan čuvar ni teoretski ne može da ga potpuno obezbijedi.

- Radnik tokom noći mora da pregleda sve prostorije i zatim nekoliko puta obiđe oko objekta. Dok smo na jednom kraju objekta drugi je potpuno neobezbijeđen. Poseban problem je što se u tim filijalima nalaze trezori sa novcem. Skoro se desilo da je jedan od kolega kada je obilazio objekat primijetio nekoliko sumnjivih osoba, a znamo i da su pljačke u posljednje vrijeme veoma česte - rekao je jedan od radnika.

Zaposleni u službi obezbjeđenja tvrde da su bez posla ostali iskusni i obučeni radnici, a da su u službu obezbjeđenja prekomandovani zaposleni iz drugih sektora.

- Dovedeni su ljudi bez ikakvih kvalifikacija, koji nikada ništa slično nisu radili. U službu obezbjeđenja u jednoj banjalučkoj poslovnici prebačena je žena koja je 15 godina radila kao čistačica u ovom preduzeću. Osim toga, za šefa službe za obezbjeđenje imenovan je penzioner - žale se radnici i navode da su čelnicima preduzeća nekoliko puta slali dopise i upozoravali ih na probleme, ali da se nije odmaklo dalje od obećanja da će oni biti otklonjeni.

Portparol "Pošta Srpske" Željka Koljančić kaže da su na poslovima obezbjeđenja uglavnom angažovani bivši borci i ratni vojni invalidi, koji zbog zdravstvenih problema često odlaze na bolovanje.

- U "Poštama Srpske" postoji služba obezbjeđenja, ali dio radnika se vode kao portiri, jer nemaju sertifikate za obavljanje ovih poslova i nemaju dozvolu za nošenje oružja. Ovdje je riječ o dugogodišnjim radnicima, pa preduzeće nije htjelo da ih otpusti, bez obzira na to što nemaju potrebne sertifikate. Zbog problema i sve češćih odlazaka radnika na bolovanje, "Pošte Srpske" planiraju da angažuju agenciju za obezbjeđenje, koja bi preuzela ove poslove - rekla je Koljančićeva i dodala da za višak radnih sati dobijaju slobodan dan.

Tehničko obezbjeđenje

Željka Koljančić je rekla da su sve poslovnice "Pošta Srpske" obezbijeđene i tehničkom zaštitom.

- Osim bezbjednosnog sistema, imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, čiji pripadnici, uz naše zaposlene, obezbjeđuju poslovnice koje imaju trezor - rekla je Koljančićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana