Odlazak medicinara ne ugrožava zdravstvo

S. Š.
Odlazak medicinara ne ugrožava zdravstvo

Banjaluka - Javne zdravstvene ustanove u Srpskoj prošle godine napustio je 61 doktora medicine i 175 medicinskih tehničara, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

U ministarstvu su istakli da su netačni podaci Strukovnog sindikata doktora medicine RS da su od početka decembra prošle godine RS napustila 53 doktora specijalista.

- U sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući i psihijatrijske bolnice, Univerzitetskom kliničkom centru RS i svim zavodima i institutima 2017. godine radni odnos je prestao za 32 doktora medicine i 130 medicinskih sestara - tehničara. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u 40 domova zdravlja koji su dostavili podatke, radni odnos je u 2017. prekinulo 29 doktora medicine i 45 medicinskih sestara - tehničara - naveli su u ministarstvu i pozvali sindikat da saopšti izvore svojih podataka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite naglašavaju da nikada nisu negirali da je medicinski kadar, naročito sa srednjom školom, tražen u zapadnim zemljama, ali da nije zabilježen odliv kadra iz zdravstvenih ustanova u mjeri u kojoj bi na bilo koji način bio ugrožen njihov rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana