Obezbijeđen novac za plate u “Kosmosu”

M. Č.
Obezbijeđen novac za plate u “Kosmosu”

Banjaluka - Radnici banjalučkog “Kosmosa” odustali su od protesta koji su trebali održati u petak nakon što je na račun preduzeća stiglo 250.000 KM od kredita koji je odobrila Investiciono-razvojna banka RS namijenjenog za isplatu plata.

Vršilac dužnosti direktora “Kosmosa” Dragan Ilić potvrdio je da je novac prebačen na njihov račun i da bi radnicima u subotu trebalo da bude isplaćen drugi dio decembarske plate i jedan dio januarske.

- Taj novac neće biti dovoljan za isplatu pune dvije plate, ali nastojaćemo da to iduće sedmice riješimo. Problem je što je dio našeg novca, mimo tog kredita, na računu blokiran jer su nas neki radnici tužili zbog neisplaćenih plata. Zbog toga nam na osnovu sudskih odluka skidaju novac sa računa za isplatu tih radnika - rekao je Ilić.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Kosmosa” koja okuplja radnike u štrajku Željko Nikolić rekao je da su nakon razgovora sa ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem odustali od protesta.

- Ministar nam je rekao da je obezbijeđen novac za isplatu dvije plate i da će iduće sedmice biti imenovano novo rukovodstvo preduzeća. Zbog toga smo odustali od protesta. Ostajemo u štrajku i o sporazumu o prestanku štrajka ćemo razgovarati sa novim rukovodstvom - naglasio je Nikolić.

Radnici “Kosmosa” u štrajku su od 22. decembra prošle godine jer nisu dobili 16 plata, a godinama im nisu uplaćeni ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana