Natpisi na ćirilici čuvaju jezik i pismo

A. G.
Natpisi na ćirilici čuvaju jezik i pismo

Istočno Sarajevo - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo objavio je knjigu "Naučimo akcente" autora Dragomira Kozomare povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika.

- "Naučimo akcente" je knjiga koja se bavi akcentima srpskog književnog jezika i rezultat je dugogodišnjeg rada i nudi najosnovnije podatke o akcentima - saopšteno je iz Zavoda.

Dodaju da je ova knjiga udžbenik za sve koji žele da nauče pravilno izgovarati riječi, za sve one koji rade u školama, u medijima, u pozorištima, ali i za studente i đake.

Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Drago Tešanović rekao je da srpsku kulturu, jezik i pismo ne ugrožava niko osim samih Srba.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić rekao je da se u Srpskoj bilježi blagi porast broja naziva ugostiteljskih objekata ispisanih na ćirilici.

- To je izbor svakog vlasnika, međutim, ako bi država željela da zaštiti ćirilicu, onda bi trebalo da je institucionalno nametne - rekao je Tatić.

Aktivi žena i mladih Gradskog odbora SP-a Trebinje povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika poklonili su knjige Narodnoj biblioteci. Ovaj dan se obilježava s ciljem da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Prema procjenama UNESKO-a, u svijetu se govori oko 6.000 jezika, a polovini prijeti izumiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana