Milion obećan za Mundijal na ekranu

Svjetlana Šurlan
Milion obećan za Mundijal na ekranu

Sarajevo - Ljubitelji fudbala u BiH, po svemu sudeći, neće ostati bez prenosa najvećeg sportskog spektakla ove godine - utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu, jer je BHRT-u obećan milion KM koji im nedostaje kako bi otkupili prava za preuzimanje signala iz Rusije.

"Glas Srpske" saznaje da je čelnicima BHRT-a u Predsjedništvu BiH obećano da će milion maraka koji im nedostaje dobiti iz budžetske rezerve ili sa računa Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. Obećanje je dato članovima Upravnog odbora BHRT-a koji su članove Predsjedništva BiH upoznali sa trenutnom situacijom u javnom servisu, s posebnim akcentom na finansijske probleme.

- Obećano nam je da će biti pokrenuta procedura za dodjelu milion KM za potrebe otkupa prava za Svjetsko prvenstvo i da će taj novac biti izdvojen najvjerovatnije iz budžetske rezerve ili sa računa RAK-a - rekao je naš sagovornik iz Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a je o sastanku sa članovima Predsjedništva BiH obavijestio Savjet ministara BiH, tražeći pokretanje procedure za pronalazak nedostajućeg novca. Savjet ministara je nakon jučerašnje sjednice saopštio da je iskazano opredjeljenje da bude pronađeno rješenje kako bi građanima bilo omogućeno da gledaju prenos Mundijala.

- Ministarstvo komunikacija i transporta će do naredne sjednice Savjeta ministara pripremiti informaciju o modalitetima pomoći BHRT-u, koji je zatražio finansijsku pomoć od milion KM za otkup prava sa Svjetskog prvenstva iz Rusije - naveli su u Savjetu ministara.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović juče nije odgovarao na pozive iz "Glasa Srpske".

BHRT je ranije s Evropskom radiodifuznom unijom i Svjetskom fudbalskom organizacijom dogovorio preuzimanje televizijskih prava, ali zbog finansijskih problema koje ima dugi niz godina ne može obezbijediti kompletan iznos novca. Televizijska prava za prenos Svjetskog prvenstva koštaju 2,33 miliona i BHRT-u nedostaje milion KM. Već je plaćeno 120.000 KM za tehničke usluge prenosa, zakup satelita i kamera.

BHRT je u decembru prošle godine raspisao javni konkurs za prodaju televizijskih prava za prenos utakmica Svjetskog prvenstva. Taj paket obuhvata 46 neekskluzivnih i 18 ekskluzivnih mečeva, uključujući finale i ceremoniju otvaranja i zatvaranja prvenstva. Početna prodajna cijena iznosila je 2,33 miliona KM bez PDV-a. Taj pokušaj nije uspio, a BHRT je u februaru započeo i direktnu prodaju prava koja je takođe propala.

Prema nepotvrđenim informacijama, za otkup prava bila je zainteresovana jedna sarajevska televizija koja je ponudila 500.000 KM, uz uslov da plati nakon prvenstva, što je ocijenjeno neozbiljnim.

Mundijal u Rusiji, kao najveći planetarni sportski događaj u ovoj godini, počinje 14. juna i trajaće do 15. jula.

Dug BHRT-a

Evropska radiodifuzna unija tužila je BHRT zbog duga od oko 7,5 miliona evra, koji se nakupio kroz posljednjih desetak godina. Prema nepotvrđenim informacijama, u Sudu BiH je zbog tog duga ove sedmice počeo spor.

Zbog ovog duga je doveden u pitanje prenos Evropskog prvenstva 2016. godine, a dogovor je postignut u posljednjem trenutku, nakon što je BHRT uplatio deset odsto od 1,25 miliona evra, koliko je trebalo da bude uplaćeno Evropskoj radiodifuznoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana