Letovi između Banjaluke i Teherana na ljeto

M. L.
Letovi između Banjaluke i Teherana na ljeto

Banjaluka - Iranska kompanija “Mahan er” planira da na ljeto uvede avio-liniju između Banjaluke i Teherana, čime bi prvi put direktno bila povezana ta dva grada.

Srpski mediji prenijeli su juče vijest portala “Edždžuaviation” da bi avioni između ta dva grada trebalo da saobraćaju dva puta sedmično i to petkom i nedjeljom. Međutim, na zvaničnoj internet stranici kompanije “Mahan er” navedeno je da će avioni na relaciji Banjaluka - Teheran letjeti svake nedjelje od 21. jula do 20. oktobra.

- Let bi trebalo da traje oko tri sata. U pitanju je let u kojem nema presjedanja i za prevoz bi trebalo da se koristi avion marke “erbas A310”, koji se koristi na letovima srednjeg dometa i koji može primiti 240 putnika - navedeno je na internet stranici “Mahan era”.

Da se pregovara sa Irancima za “Glas Srpske” je potvrdio ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

- Postoji inicijativa i razgovaramo o tome, ali je preuranjeno iznositi bilo kakve informacije - rekao je Trninić.

“Mahan er” je prva privatna avio-kompanija iz Irana, a osnovana je 1992. godine. Danas leti na više od 50 destinacija, uključujući Milano, Barselonu, Moskvu, Dubai, Peking i Šangaj.

Kompanija ima više od 4.500 zaposlenih, raspolaže flotom od 37 aviona, a 2015. godine je prevezla 5,4 miliona putnika.

Prema pisanju srpskih medija, iranski državni avio-prevoznik “Iran er” je prošle godine na kraju ljetnje sezone obustavio direktne letove iz Teherana za Beograd, nakon što je Vlada Srbije ukinula bezvizni režim s Iranom, uveden u avgustu 2017. godine, jer su mnogi zloupotrijebili taj režim i pokušali da odu u neku od zemalja Evropske unije.

Državljanima Irana prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije BiH potrebna je viza, kao i obrnuto.

M. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana