Kilogrami i karijes muče mališane

Anita Janković-Rečević
Kilogrami i karijes muče mališane

Banjaluka - Savremeni način života koji se temelji na brzoj hrani, puno šećera i slaboj fizičkoj aktivnosti uzima sve veći danak, pokazuju rezultati sistematskih pregleda budućih prvačića u Srpskoj, prema kojima je sve više mališana sa krivim stopalima, karijesom, prekomjernom težinom i govornim manama.

Ljekari Doma zdravlja u Banjaluci od sredine februara do kraja aprila ove godine pregledali su 1.251 mališana, a svaki peti imao je problem sa karijesom ili deformitet stopala. Pregledi su pokazali da je 12,8 odsto budućih prvačića gojazno, a 12,5 odsto njih ima smetnje u govoru, što je više nego prethodnih godina.

Pedijatar u banjalučkom Domu zdravlja Milka Ćojanović smatra da je za sve lošije zdravstveno stanje djece kriva savremena tehnologija jer dane mahom provode pored telefona, televizora ili tableta.

- Nepravilna ishrana i slaba fizička aktivnost utiču na gojaznost, loše držanje, ravna stopala, deformaciju grudnog koša, pa savjetujem roditeljima da djecu što više izvode u prirodu, jer bi u kasnijem uzrastu zbog igranja igrica po cijele dane mogli imati značajne zdravstvene probleme. Nije dovoljno djecu upisati u školu sporta, već je potrebno svakodnevno ukazivati na značaj fizičke aktivnosti - rekla je Ćojanovićeva i dodala da su prekomjeran unos šećera i loša higijena usta uzroci karijesa.

Pojasnila je da savremena tehnologija u velikoj mjeri utiče i na poremećaj govora, te dodala da prezaposleni roditelji slabo komuniciraju s djecom.

- Mame i tate moraju stalno pričati sa djecom, dok spremaju ručak, šetaju, igraju se, jer je za razvoj govora važna dvosmjerna komunikacija i to pravilna, bez tepanja i izvrtanja riječi. Ako djeca najveći dio dana provedu gledajući u ekran, naravno da će otežano govoriti - kaže Ćojanovićeva i upozorava roditelje da griješe što veoma rano mališane upisuju u škole stranih jezika.

Slični problemi muče i buduće prvačiće iz Doboja.

- Pregledali smo oko 800 djece i najčešći problemi su deformacija kičmenog stuba, gojaznost, problemi sa vidom i govorne mane. Značajan broj djece ima deformitet stopala zbog neadekvatne obuće i činjenice da rijetko kada hodaju bosi iako je to preporučljivo kako bi stopala mogla da se razvijaju. Dio mališana smo morali uputiti i logopedu - kaže načelnica Službe porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja Zagorka Pavlović.

Pedijatar u gradiškom Domu zdravlja Anka Grabović-Stojnić ističe da je zdravstveno stanje mališana sa područja ove opštine zadovoljavajuće.

- U pitanju je uobičajena zdravstvena problematika koja se ne smatra nekom smetnjom. Sistematske preglede radimo od šestog mjeseca starosti djece pa se mnoge stvari do polaska u školu isprave - rekla je Grabović-Stojnić. 

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da su rezultati sistematskih pregleda slični onima iz prethodnih godina.

- Ima sporadičnih slučajeva djece sa anomalijama, ali ništa specijalno ne možemo izdvojiti - rekao je Šaran.

Rezultati sistematskih pregleda u Banjaluci (u %)

* karijes - 20

* deformiteti stopala - 19,6

* gojaznost - 12,8

* govorne mane - 12,5

* smetnje vida - 10

* loše tjelesno držanje - 9,3

* deformisan grudni ko­š - 6,7

* deformiteti kičmenog stuba - 5,8

* nepotpun imunizacioni status - 5,3

* usporen psihički razvoj - 1,9

* nedovoljna tjelesna uhranjenost - 1,19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana