Istorija Republike Srpske - Kamen temeljac za buduće generacije

V. K.
Istorija Republike Srpske - Kamen temeljac za buduće generacije

Banjaluka - je prva knjiga koja svjedoči o borbi srpskog naroda, nastanku i stvaranju RS i predstavlja svojevrsni istorijski prikaz kretanja na ovim prostorima.

Knjigu su juče u Banjaluci predstavili predsjednik Srpske Milorad Dodik i istoričar iz Beograda Čedomir Antić, koji je, uz politikologa Nenada Kecmanovića, jedan od autora.

- Ovo je važan dokument koji treba da svjedoči o vremenima i kretanjima i gotovo stalnim istorijskim zahtjevima Srba da se na ovim prostorima odraze u onome što danas imamo, a to je stvaranje i razvoj Srpske. Do kraja godine bi trebalo da knjiga bude prevedena i na engleski jezik. Početkom iduće godine bi trebalo da bude odštampan određeni broj primjeraka koji bi našao mjesto u institucijama RS, školama i bibliotekama - rekao je Dodik i dodao da će se knjiga naći i u kabinetima predstavnika RS u zajedničkim institucijama na nivou BiH. 

Antić je naglasio da je knjiga pripremana mjesecima i da je u njoj dat pregled stvari onako kako su se i dešavale. Poručio je da knjiga ne samo da predstavlja istoriju Srpske, već je poseban segment posvećen dešavanjima na teritoriji današnje RS tokom vijekova.

- Poseban segment posvećen je Prvom i Drugom svetskom ratu, genocidu koji je izvršen nad srpskim narodom. Značajan deo knjige je posvećen borbi srpskog naroda za borbu za svoja prava, stvaranje Srpske i dalji njen razvoj - rekao je Antić.

Izdavač je Srpska književna zadruga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana