General-major Goran Zeković, načelnik Vojne akademije u Beogradu: Čast najjače oružje vojnika

Milijana Latinović
General-major Goran Zeković, načelnik Vojne akademije u Beogradu: Čast najjače oružje vojnika

Među brojnim poželjnim vrlinama koje treba da krase svakog vojnika čast ima najvažnije mesto. Vojnici prilikom svake aktivnosti koju izvode ozbiljno razmišljaju o tome da li izvršavajući zadatke istovremeno postupaju na častan način.

Rekao je ovo načelnik Vojne akademije u Beogradu general-major Goran Zeković, naglasivši da vojska ostaje institucija od najvećeg povjerenja u narodu.

* GLAS: Među onima koji će od jeseni sjesti u klupe na Vojnoj akademiji su i kadeti iz BiH. Kako su se do sada pokazali kadeti sa ovih prostora?

ZEKOVIĆ: U predstojećoj školskoj godini upisaćemo 143 kadeta, od čega je njih deset iz Oružanih snaga BiH. Odgovornim pristupom školovanju kadeti iz BiH dali su značajan doprinos nastavnom procesu u Vojnoj akademiji. Oni su se u potpunosti uklopili u život i rad sa ostalim kadetima i opravdali poverenje koje im je ukazano.

* GLAS: Šta Vojna akademija pruža svima koji odluče da svoje školovanje nastave pod njenim krovom?

ZEKOVIĆ: Osim nastave, obezbedili smo i korišćenje biblioteke koja broji više od 160.000 naslova, kao i izučavanje stranih jezika, sa težištem na engleskom. Obavezna je obuka u skijanju na Kopaoniku, obuka u upravljanju motornim vozilima gde kadeti dobijaju vozačku dozvolu B i C kategorije. Osim toga, obezbeđeni su i smeštaj i usluge u internatu, ishrana, odeća, obuća, školski pribor, udžbenici, zdravstvena zaštita. Plaćeni su im i troškovi prevoza na raspustu, a dobijaju i mesečna novčana primanja.

* GLAS: Kakve sposobnosti moraju da posjeduju kadeti?

ZEKOVIĆ: Pored visokih kriterijuma o sticanju opštih, naučno-metodoloških i usko specijalističkih znanja, kod kadeta moraju da se razviju i motivacioni elementi, stvaralaštvo, takmičarski duh, akademska kultura, timski rad, težnja ka usavršavanju i profesionalna kultura. Osnovne psihološke karakteristike kadeta treba da budu zrelost ličnosti, dobre psihofizičke sposobnosti, kao i sposobnost rukovođenja i komandovanja i motivisanost za oficirski poziv.

* GLAS: U uniformama je sve više djevojaka. Mogu li one postići jednako dobre rezultate kao i muškarci?

ZEKOVIĆ: Devojke u uniformi Vojske Srbije više nisu novost. One se u Vojnoj akademiji u Beogradu školuju od 2007. godine. Događalo se da se one nađu i među kadetima koji imaju najviši prosek ocena tokom studija. Trenutno se na Vojnoj akademiji školuje 114 devojaka, a najveće interesovanje izraženo je na studijskim programima Logistika odbrane i Vojnoelektronsko inženjerstvo.

* GLAS: Da li je poslije prikazivanja serije "Vojna akademija" porasla popularnost ove profesije?

ZEKOVIĆ: Saradnja na snimanju serije "Vojna akademija" bila je obostrano korisna. Produkcijskoj kući je omogućeno da koristi svojevrsni obrazovni "brend" u naslovu serije, a za uzvrat smo dobili ogroman publicitet i zasigurno time pobudili interesovanje za školovanje u Vojnoj akademiji kod mladih koji su gledali tu seriju.

* GLAS: Da li je teško rukovoditi ustanovom koja školuje profesionalne oficire?

ZEKOVIĆ: Kao vojnici, oficiri koji su položili zakletvu otadžbini sve okolnosti prihvatamo kao zadati okvir i trudimo se da razvijamo potencijale naše ustanove bez obzira na poteškoće koje donosi vreme u kojem živimo. Imamo na umu sjajne primere viteštva predaka koji su se, pre tačno stotinu godina, pod kišom kuršuma pobedonosno ispeli na vrh Kajmakčalana. Naše zalaganje danas, naravno na potpuno drugačijoj vrsti svakodnevnih zadataka, ne sme biti ništa manje od njihovog, a koliko smo u tome bili uspešni, prosudiće neke buduće generacije.

* GLAS: Šta je za Vas najveći izazov u vojnoj karijeri?

ZEKOVIĆ: Najvećim izazovom vojne karijere smatram rad na sadašnjoj dužnosti načelnika Vojne akademije. Prilika da budem na čelu institucije u kojoj se obrazuju i vojnički oblikuju budući oficiri Vojske Srbije ujedno je i izazov da pružim doprinos njihovom stasavanju i osposobljavanju.

* GLAS: Šta biste poručili budućim kadetima?

ZEKOVIĆ: Želim da, pre svega, uputim dobrodošlicu najmlađim kadetima, uz poruku da dolaze u uređenu "kuću" u kojoj će, uz dovoljno uloženog truda, moći da pronađu svoje mesto i pripreme se za profesionalnu karijeru koja ih očekuje. Takođe, uveren sam i da će svi koji ubuduće požele da stiču znanja na Vojnoj akademiji doneti ispravnu odluku.

Testiranje

* GLAS: Šta je kandidatima koji žele da se upišu na Vojnu akademiju bilo najteže?

ZEKOVIĆ: Dosadašnja praksa pokazala je da su najteži bili ispit iz matematike i medicinska selekcija. Prvi deo selekcije sprovodi se testiranjem iz matematike i svi kandidati testiraju se istog dana. Sa prvih 200 kandidata sa rang-liste istog dana vrši se provera fizičkih sposobnosti. Tokom drugog dela kandidati podležu testiranju kod psihologa, a zatim medicinskoj selekciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana