Gajanin i Škrbić favoriti u trci za novog rektora

Anita Janković Rečević
Gajanin i Škrbić favoriti u trci za novog rektora

Banjaluka - Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga podnio je juče ostavku na ovu funkciju, a "Glas Srpske" saznaje da će do izbora njegovog nasljednika vršilac dužnosti rektora biti sadašnji prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta Radoslav Gajanin.

Kako saznajemo, najizvjesniji kandidati za novog rektora su Gajanin i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

Univerzitet u Banjaluci juče poslijepodne saopštio je da je Mataruga uputio Senatu ove visokoškolske ustanove svoju ostavku, a razloge za ovaj potez obrazložiće danas na konferenciji za novinare.

U vezi sa ostavkom Mataruge juče se vodila polemika.

Izvor "Glasa" naveo je da je na kolegijumu Univerziteta održanom ujutro rektor najavio da će podnijeti ostavku, da bi nekoliko časova kasnije Mataruga novinarima rekao da ostaje u Rektoratu.

On je tada rekao da će sutra biti održana vanredna sjednica Senata na kojoj će biti raspravljano o zahtjevima studenata nezadovoljnih stanjem u visokom obrazovanju.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić rekao je da studenti pozdravljaju Mataruginu odluku da ode iz Rektorata.

- Ostajemo pri našoj borbi. Od Senata u petak očekujemo da prihvati ostavku rektora, ali i naše zahtjeve. Studenti neće podržati bilo koje rukovodstvo koje nije spremno da odlučno odgovori na naše zahtjeve, prvenstveno po pitanju slučaja "Balaban" - rekao je Savić.

On je prethodno na konferenciji za novinare istakao da će studenti organizovati proteste ukoliko Mataruga ne podnese ostavku, te da će protesta biti i ako rektor podnese ostavku, a na njegovo mjesto dođe v. d. koji nije u mogućnosti da ispuni zahtjeve studenata.

- Zvali su nas profesori i dekani pojedinih fakulteta koji nam iskazuju podršku u ovoj borbi - rekao je on.

Kada je riječ o slučaju "Balaban", Savić tvrdi da iza referenta u Studentskoj službi Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana "stoji određena grupa ljudi na Univerzitetu i da se dešavao ozbiljan kriminal".

Potpredsjednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta Radomir Tešić je naveo da je njemu i kolegi ponuđeno mito od 60.000 KM da bi bio zataškan navedeni slučaj, što su, odbili, nakon čega su krenule ucjene i prijetnje smrću.

- Veče poslije tih prijetnji izbjegao sam srčani udar, imam i ljekarske dokaze o tome - rekao je Tešić.

Stotinak studenata Univerziteta okupilo se u utorak u prostorijama Rektorata za vrijeme svečane akademije povodom 42 godišnjice rada Univerziteta iznoseći 18 zahtjeva, među kojima su najvažniji da na Univerzitetu bude zaposleno 100 novih asistenata, da bude ispitana afera seksualnog uznemiravanja studenata na Tehnološkom fakultetu, i da na fakultetima bude zapošljavan kadar iz RS.

Na proteste studenata juče je reagovao i bivši profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ljubomir Zuber, koji je jedan od dva profesora za koje je Univerzitet utvrdio da su plagirali svoje naučne radove. Zuber je dostavio izvještaj Republičke uprave za inspekcijske poslove u kojem je navedeno da su profesori, optuženi za plagiranje, "presuđeni" bez valjanog zakonskog osnova.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik apelovao je na sve na Univerzitetu u Banjaluci da se smire i probleme riješe dogovorom. On je istakao da nije upoznat sa detaljima u vezi sa zahtjevima studenata, dodajući da budući akademski građani u RS imaju najbolje uslove za studiranje.

- Vjerujemo da vodimo dobru politiku u visokom obrazovanju i da imamo dobar koncept podrške studentskom standardu - rekao je Dodik.

Promocija doktoranata

Na Univerzitetu u Banjaluci juče su promovisana 24 doktora nauka, od čega 12 u oblasti društvenih nauka, sedam u oblasti medicine, te pet u oblasti tehničkih nauka.

- Ponosni smo na ono što su doktoranti uradili i na činjenicu da Univerzitet u Banjaluci na taj način, ne samo da pokazuje značaj svoje obrazovne uloge, nego značaj u razvoju društva RS i regiona - rekao je Mataruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana