Fakulteti neće nicati kao gljive poslije kiše

D. S.
Fakulteti neće nicati kao gljive poslije kiše

Banjaluka - Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, čija je radna verzija u završnoj fazi, predviđeno je pooštravanje kadrovskih, prostornih i materijalno-tehničkih uslova za osnivanje visokoškolskih ustanova i studijskih programa, s ciljem da se zaustavi njihovo neplansko osnivanje.

- Predvidjeće se i obavezna akreditacija studijskih programa, što je neophodno za mobilnost akademskog osoblja i studenata te prepoznavanje njihovih diploma u inostranstvu. Takođe, biće predviđeno pooštravanje kriterijuma za izbor u nastavno-naučna i saradnička zvanja da bi se podigao kvalitet nastavnog procesa - kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Uporedo sa donošenjem novog, Ministarstvo radi i na izmjenama i dopunama važećeg Zakona o visokom obrazovanju RS. Kad je riječ o važećem Zakonu, u skladu sa odlukom Ustavnog suda RS, dodaje se novi stav kojim se utvrđuje dužina mandata dekana i mogućnost jednog reizbora.

- Briše se stav člana gdje je utvrđeno da važeća norma nije u skladu sa Ustavom RS, a odnosi se na izbore u zvanje asistenta za lica koja su imala upisan treći ciklus studija bez prethodno završenog drugog ciklusa studija - objasnili su u Ministarstvu.

Dodali su da se studentima koji studiraju po Bolonjskom principu produžava mogućnost upisa u naredne dvije godine studija sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova, bez obzira na to koliko koji predmet nosi bodova i uvodi se kategorija samofinansirajućeg studenta. Više informacija o ovim važnim zakonskim rješenjima nismo uspjeli da dobijemo, jer je portparol ovog ministarstva Branka Rogač na poziv novinara "Glasa Srpske" rekla: "Sjašite malo sa ovog ministarstva, zovite nekad druga ministarstva, jer mi smo pretrpani poslom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana