Ekonomisti i pravnici školuju se za biro

Anita Janković-Rečević
Ekonomisti i pravnici školuju se za biro

Banjaluka - Svršeni srednjoškolci u Srpskoj koji ovih dana biraju željeni fakultet moraju biti veoma mudri pri odabiru zanimanja jer često visoko obrazovanje ne garantuje posao, što najbolje znaju pravnici, ekonomisti i oni koji su se školovali za nastavnika razredne nastave jer su upravo oni najbrojniji na evidenciji nezaposlenih.

Odluka o izboru budućeg zanimanja je jedna od najvažnijih u životu, a stručnjaci upozoravaju mlade koji žele posao odmah po završetku školovanja da biraju profesije prema svojim sposobnostima i potrebama tržišta rada.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kraju aprila ove godine u BiH je bez posla bilo 458.355 građana, a među onima sa fakultetom najviše je bilo diplomiranih pravnika i ekonomista, njih 12.095. Samo u RS posao je u aprilu čekalo 3.142 finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, kao i 1.680 pravnika.

Prema podacima Agencije, među najbrojnijim sa visokom stručnom spremom na evidenciji nezaposlenih u Srpskoj su i nastavnici razredne nastave, a s tom diplomom posao je tražilo njih 673. 

Doći do zaposlenja nije lako ni onima sa srednjom školom,  a najbrojniji među njima na listama nezaposlenih su ekonomski tehničari, mehaničari i mašinci, svršeni gimnazijalci, električari i energetičari, te zdravstveni radnici.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je, osim nedovoljnog broja novih radnih mjesta, jedan od ključnih razloga gomilanja nezaposlenih sa pojedinim fakultetskim diplomama loša upisna politika.

- Mladi zajedno sa roditeljima prije nego što odaberu željeni fakultet treba da odu do Zavoda za zapošljavanje i vide kojeg kadra ima mnogo, a kojeg malo i time da se vode. Međutim, s obzirom na to da svako bira po ličnom nahođenju, društvo djeluje poput raštimanog orkestra. Bacamo veliki novac na obrazovanje te djece, a oni kasnije nemaju šta da rade - rekao je Pavlović i dodao da po pitanju izbora zanimanja vlada veliki nemar u institucijama obrazovanja.

Da je loš izbor fakulteta često “karta” za dugogodišnje čekanje na birou slaže se i predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić, koji budućim brucošima savjetuje da budu pažljiviji prilikom izbora studija.

  • Važno je da mladi izaberu profesiju koju vole i za koju imaju određene predispozicije, te da obrate pažnju da li je to zanimanje usklađeno sa potrebama tržišta rada. Nadam se da će u budućnosti resorno ministarstvo i fakulteti upisnu politiku uskladiti sa poslovima koji se nude - rekao je Milišić.

Najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih u RS

Visoka stručna sprema 

finansijski radnici i ekonomisti                3.142

pravnici                                                          1.680

pedagozi i andragozi - razredna nastava            673

Srednja stručna sprema                                               

finansijski radnici i ekonomisti                  6.325

mehaničari i mašinci                                       4.373

gimnazija                                                            4.084

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana