Curi rok za uplatu naknada

Anita Janković-Rečević
Curi rok za uplatu naknada

Banjaluka - Vlasnici i korisnici poljoprivrednih parcela u Srpskoj dužni su da do 10. marta uplate naknadu za protivgradnu zaštitu, a registrovani poljoprivredni proizvođači koji ne izvrše ovu obavezu neće moći ostvariti pravo na podsticaje.

U Poreskoj upravi RS pojašnjavaju da su naknadu za finansiranje sistema protivgradne zaštite, prema odluci Vlade Srpske, dužna da plaćaju pravna i fizička lica koja su vlasnici i korisnici zemljišnih površina, te pravna lica čija je djelatnost osiguranje i reosiguranje imovine.

Naglasili su da svi oni imaju obavezu da do 10. marta Poreskoj upravi RS podnesu godišnju poresku prijavu za sve naknade.

- Naknada za protivgradnu zaštitu plaća se na račun javnih prihoda RS i iznosi 1,8 KM po registrovanom hektaru obradivog zemljišta. Pravna lica čija je djelatnost osiguranje i reosiguranje imovine i lica plaćaju 0,25 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog po završnom računu za prošlu godinu - rekli su u Poreskoj upravi.

U preduzeću “Protivgradna preventiva RS” ističu da je stepen naplate od vlasnika i korisnika obradivih zemljišnih površina izuzetno nizak, te da godišnje iz tih razloga ostaju bez 200.000 KM.

- Većina poljoprivrednika nije upućena na koji način se plaća naknada za finansiranje sistema protivgradne zaštite. Apelujemo na njih da izvrše svoje obaveze - istakli su u ovom preduzeću. Objasnili su da se sistem protivgradne zaštite finansira iz četiri izvora. Voćnjaci i žitna polja ostaju zaštićeni zahvaljujući podsticajima, sredstvima lokalnih zajednica na čijem području se sprovodi zaštita od grada, novcem vlasnika i korisnika obradivih parcela, te sredstvima osiguravajućih društava.

- Naknada za lokalne zajednice obračunava se na osnovu broja protivgradnih stanica raspoređenih na njihovoj teritoriji - rekli su u “Protivgradnoj preventivi”. Ističu da pripreme za početak sezone, koja kreće od 15. aprila, uveliko traju te da je tokom zime obavljen pregled i remont opreme.

- Ove godine će u sistemu zaštite biti 26 opština i gradova na čijem području je raspoređeno 218 klasičnih protivgradnih stanica, 11 automatskih protivgradnih stanica, te 35 prizemnih generatora srebro-jodida - objasnili su u “Protivgradnoj preventivi” i dodali da će sezonu dočekati sa 1.790 protivgradnih raketa.

Uputstvo

U Protivgradnoj preventivi RS ističu da se uputstvo za plaćanje naknade za protivgradnu zaštitu može preuzeti na sajtu preduzeća njnjnj.pgprs-info.com, kao i na šalterima svih područnih jedinica Poreske uprave. Dodali su da se uputstvo može naći i na sajtu Poreske uprave RS, a godišnja poreska prijava za sve naknade podnosi se na obrascu PP-ON.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana