Ćurguz ponovo izabran za predsjednika BORS-a

Snežana Tasić
Ćurguz ponovo izabran za predsjednika BORS-a

MRAKOVICA - Pantelija Ćurguz juče je ponovo izabran za predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.

Ćurguz je rekao da je povjerenje koje je dobio od predstavnika boračke populacije za njega dodatna odgovornost, ali i potvrda da je ispunio obećanja data prethodnom sazivu Skupštine i svim borcima u Srpskoj.

Ćurguz je najavio da će novoizabranim saradnicima nametnuti princip međusobnog samouvažavanja i poštivanja, a istim principom graditi odnose sa nosiocima funkcija sistema vlasti i tako obezbijediti snaženje Boračke organizacije u društvu, te jačati njen uticaj na značajna i pitanja od nacionalnog interesa.

- Tako ćemo dati svoj doprinos jačanju pozicije RS i graditi ambijent da u nekom doglednom vremenu, kada prilike dozvole, dobijemo samostalnu RS - istakao je Ćurguz.

On je demantovao navode da je njegovom izboru prethodilo lobiranje i uplitanje politike, ističući da BORS želi da bude kohezioni faktor u društvu i da sarađuje sa aktuelnim vlastima dok cijeni da su vlasti u funkciji očuvanja Srpske.

Pantelija Ćurguz, koji će obavljati dužnost i predsjednika Skupštine BORS-a, povjerenje boraca dobio je već u prvom krugu, jer je za njega glasalo 69 od ukupno 122 prisutna delegata na šestoj Izbornoj skupštini, koja je juče održana na Mrakovici.

Protivkandidat Miloš Lazović iz Foče dobio je 19 glasova, Vlado Živković iz Prnjavora 15, a Anđelko Milićević iz Bileće 14. Od kandidature je odustao Mihajlo Parađina iz Pala.

Osim predsjednika Skupštine i predsjednika BORS-a, juče su birani i članovi Predsjedništva BORS-a i odbora porodica poginulih boraca i RVI, te stalna radna tijela Skupštine BORS-a - Statutarna i komisije za njegovanje slobodarskih tradicija, za informisanje i za međunarodnu saradnju, te Sud časti.

Izbornoj skupštini BORS-a na Mrakovici prisustvovali su

i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Rade Ristović.

Prije početka Skupštine položeni su vijenci u Memorijalnoj zoni Nacionalnog parka "Kozara".

Dodik

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je Vlada RS proteklih godina imala dobru saradnju sa BORS-om zasnovanu na partnerskom odnosu.

On je naglasio da je Vlada sa BORS-om rješavala različita statusna pitanja donošenjem određenih zakonskih rješenja, kreirala zajedničke projekte, kao što su projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI, te posebnu kreditnu liniju za samozapošljavanje demobilisanih boraca, sve sa ciljem da pomognu boračku populaciju kao najzaslužnijeg faktora za stvaranje RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana