Cjenovnik itazvao rat auto-škola

Anita Janković-Rečević
Cjenovnik itazvao rat auto-škola

Banjaluka - Auto-škole u Srpskoj nejedinstvene su kada je riječ o najnižoj cijeni časa obuke za buduće vozače, pa tako jedni smatraju da je 15 maraka realna cijena zbog lošeg standarda građana, dok drugi tvrde da se poslovanje isplati samo uz dvostruko veći iznos.

Sredinom ovog mjeseca u BiH je na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, a donošenjem ovog dokumenta stečeni su uslovi za određivanje najniže cijene časa obuke budućih vozača. Vlasnici auto-škola već su se upustili u kalkulisanje, odnosno koja cijena bi bila isplativa, međutim, mišljenja su različita.

Član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH i vlasnik auto-škole "Ivić" iz Banjaluke Zdravko Ivić kaže da bi cijena časa obuke trebalo da bude najmanje 30 KM kako bi škole koliko-toliko bile profitabilne, podsjećajući da je Asocijacija zatražila povećanje cijena u namjeri da zaštiti najnižu cijenu časa kao osnove za oporezivanje, jer, kako tvrdi, mnoge škole ne plaćaju porez i posluju mimo zakona.

- U Hrvatskoj je obuka četiri puta skuplja nego u RS, a dažbine za auto-škole su dvostruko jeftinije. Kod nas je čas ispod 20 maraka, iako je ta cijena propisana 2007. godine. Međutim, mnogi to ne poštuju pa čas naplaćuju 10 ili 15 KM, što je nerentabilno - kaže Ivić.

Dodaje da je poskupljenje neminovno radi kvalitetnije obuke kandidata, ali i uređenja u ovoj oblasti, odnosno kako bi se stalo u kraj prevarama i nelojalnoj konkurenciji.

- U RS se sada može dobiti potvrda za 100 KM, čak ni da se ne prođe obuka za vožnju. U proteklih pet godina sve je pušteno niz vodu i niko ne kontroliše ovu oblast. Cijena vozačkog ispita se ne može određivati kao na pijaci, ujutro skuplje, a u podne jeftinije, i zato nam treba jedinstvena cijena koja mora biti znatno viša od sadašnje - smatra Ivić.

S njim se ne slaže vlasnik banjalučke auto-škole "Mir" Milenko Jaćimović, koji ističe da minimalna cijena, s obzirom na krizu u zemlji, ne smije biti veća od 15 KM.

- To je posmatrajući standard građana više nego realno. Možemo mi obuku naplaćivati i 1.000 KM, ali to bi dovelo da zatvaranja 70 odsto malih škola jer ne bi imale kandidata - rekao je Jaćimović. Naveo je da je priča o višim cijenama lobiranje auto-škola koje, kako kaže, samo gledaju svoj interes.

- Oni predlažu da obuka bude 850 KM kako bi mogli vraćati kredite jer su pokupovali najnovije automobile i sad im treba novca. Viša cijena neće obezbijediti kvalitetniju obuku jer instruktor koji radi kvalitetno isto će raditi bila obuka skuplja ili ne, a tako je i sa onim lošim - kaže Jaćimović.

Instruktor u auto-školi "Stop" iz Bijeljine Miljan Trifković kaže da bi bio prezadovoljan da najniža cijena časa obuke bude 20 KM.

- Bilo bi odlično kada bi cijena mogla biti i viša ali treba biti realan, jer i sada kada čas obuke košta između 10 i 15 KM mnogi traže da plaćaju na šest, osam i više rata - rekao je Trifković. Dodao je da su zbog najavljenog poskupljenja u posljednje vrijeme ljudi pohrlili da polažu vozački ispit kako bi ugrabili jeftine časove.

- Posao se pred Novu godinu povećao i do 50 odsto. Najviše se polaže za C i E kategorije, jer vozači masovno odlaze u inostranstvo - pojasnio je Trifković.

Vlasnik auto-škole "Signal" iz Doboja Demonja Demonjić kaže da najniža cijena ne bi trebalo da bude ispod 25 KM.

- Vlada totalno bezvlašće jer nema kontrole auto-škola. Smanjuje se broj časova, smanjuju se cijene i malo ko radi po zakonu. Kod mene čas košta 20 KM, a kompletna obuka 700 KM, i smatram da poskupljenje od pet maraka građanima ne bi bilo mnogo - rekao je Demonjić i dodao da osim usklađivanja jedinstvene cijene treba pooštriti kontrolu auto-škola.

Konačnu odluku o najnižoj cijeni sata iz teoretskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače donijeće Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

- Sada kada je Pravilnik stupio na snagu započećemo konsultacije u vezi sa prijedlogom cijena, kako bi se izradili nacrti koji bi bili predmet daljih konsultacija, s ciljem donošenja ispravnih odluka - rekli su u Ministarstvu komunikacija i dodali da će nakon uspostavljanja najnižih cijena auto-škole moći same utvrđivati svoj cjenovnik, ali će morati uzeti u obzir propisane minimalne vrijednosti.

Prevoznici

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS Nikola Grbić smatra da najniža cijena jednog časa obuke za vozače ne bi trebalo da bude skuplja od 15 maraka.

- Ako dođe do poskupljenja, smanjiće se broj kandidata za polaganje, a mi već sada muku mučimo sa manjkom profesionalnih vozača - rekao je Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana