Broj preminulih od posljedica gripa u RS porastao na 42

Glas Srpske
Broj preminulih od posljedica gripa u RS porastao na 42

Banjluka - U posljednja dva dana od posljedica teške akutne respiratorne infekcije preminula su dva pacijenta, čime je broj preminulih od posljedica gripa u Republici Srpskoj porastao na 42.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske preminuli pacijenti su bili starije i srednje životne dobi.

"Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da su pacijenti bili srednje i starije životne dobi, sa brojnim komorbiditetima kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence tipa A", saopšteno je iz Instituta.

Dodaje se da se svakodnevno prati epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

"U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za izvještaj za sedmu nedjelju koji će javnosti biti dostupan u utorak. Kada su u pitanju oboljeli, uočava se značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe infekcija (ILI, ARI, SARI). Broj prijavljenih SARI slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je uveliko smanjen", naglašava se u saopštenju.

Kako se zaključuje, navedeni podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa influence, što odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za ovaj period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana