Borba za dječakovo oko, tanka linija između igre i tragedije

Anita Janković Rečević
Borba za dječakovo oko, tanka linija između igre i tragedije

Banjaluka - Da radoznala igra sa petardama može biti pretvorena u tragediju potvrđuje najnoviji slučaj iz Banjaluke, gdje je jedanaestogodišnji dječak zadobio teške povrede oka, kada je sa školskim drugovima petardu ubacio u staklenu bocu koja je eksplodirala.

Ova nesreća sa tragičnim posljedicama dogodila se u srijedu uveče u blizini banjalučke Muzičke škole, kada je sedam učenika šestog razreda Osnovne škole „Ivo Andrić“ palilo petarde. Da bi igru učinili zanimljivijom radoznali osnovci su petardu ubacili u staklenu bocu, koja se prilikom eksplozije rasprsla, a komadi stakla su pogodili jednog od dječaka u glavu, nanijevši mu teške povrede oka.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS su istakli da je pacijent F. M. (11) na Kliniku za očne bolesti dovezen u srijedu oko 19 časova sa teškom povredom lijevog oka, koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta. Dodali su da je dječak imao i lakše povrede prstiju šake.

- Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno i ostaće na daljem liječenju i praćenju. Sve dalje prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povređenom oku dječaka su preuranjene i neizvjesne - rekli su u UKC-u.

Direktorica OŠ „Ivo Andrić“ Željka Opačić objašnjava da se dječaci nakon završetka nastave nisu uputili kući, već su se u blizini škole zaigrali petardama.

- Oni su u obližnjem žbunu prvo pronašli staklenu čašu i u nju ubacili petardu. Ohrabreni time što se ništa opasno nije dogodilo, našli su i staklenu flašu i ponovili isto. U flašu su ubacili jaču petardu sa kratkim fitiljem koja se brzo aktivirala, tako da dječak koji je držao bocu nije uspio da je baci - ispričala je Opačićeva.

Dodala je da su nakon toga četiri dječaka pobjegla kućama, dok su dvojica ostala uz druga i dozivala pomoć prolaznika.

- Među dječacima nije bilo sukoba, sve se desilo iz nepažnje i radoznalosti. Jednostavno nisu razmišljali o posljedicama - zaključila je Opačićeva.

Istakla je da je petarde imalo šest dječaka.

- Jedan je priznao da je petarde dobio od dede, drugi da mu ih je kupila mama, a treći da mu je poklonio drug iz Slovenije i upravo ta petarda je prouzrokovala nesreću - rekla je ona i navela da su dječaci koji su učestvovali u ovom slučaju primjereni i dobri učenici.

Psiholog u ovoj školi Đurđica Jeličić ističe da je ovaj slučaj opomena roditeljima, školama i kompletnom društvu da se moraju više brinuti o bezbjednosti djece.

- Svake godine u decembru organizujemo predavanja o opasnosti petardi, ali vidimo da to nije dovoljno. Roditelji treba da budu odgovorniji i da bolje kontrolišu mališane. Neophodno je i pooštriti zakonske procedure, da bi se vidjelo ko prodaje petarde i kakve - rekla je Jeličićeva.

Prema njenim riječima, zabrinjavajuće je to što su četiri dječaka pobjegla i nisu ni pokušala da pomognu povrijeđenom drugu, što može značiti da djeca danas imaju sve manje empatije.

- Želim vjerovati da su se razbježali iz straha i šoka, jer se vidi da su svi veoma uplašeni i da su noć proveli u suzama. Važno je da su sve podijelili sa roditeljima i da nisu skrivali istinu - zaključila je Jeličićeva.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da im je ovaj slučaj prijavljen i da će preduzeti sve da bi utvrdili činjenice i odgovornost roditelja.

  • Skrećemo pažnju roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, da shvate da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika. Roditelji su odgovorni za brigu o djeci, u suprotnom su zakonom predviđene sankcije - naveli su iz policije.

Kazne

U Policijskoj upravi Banjaluka istakli su da se pirotehnički proizvodi za zabavu mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine.

- Kazne za lica koja pale pirotehnička ili eksplozivna sredstva tako da uznemiravaju građane za fizičko lice se kreću od 300 do 900 KM. Preduzeće ili drugo pravno lice biće kažnjeno sa 2.000-6.000 KM, a za odgovorna lica u preduzeću ili drugom pravnom licu sa 400-1.000 KM - dodali su iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana