Advokat Alumine o odluci Ustavnog suda BiH: Nemoguća naplata 155 miliona KM

Advokat Alumine o odluci Ustavnog suda BiH: Nemoguća naplata 155 miliona KM 27.02.2018 10:57 | G. M.

Zvornik - Advokat zvorničke "Alumine" Vladimir Milošević izjavio je da je svaka priča o naplati 155 miliona KM od te kompanije manipulacija jer je o tome apsurdno govoriti pošto je presudama Okružnog i Višeg privrednog suda u Bijeljini potvrđeno da taj dug ne odstoji.

On je istakao da to ne može promijeniti ni odluka Ustavnog suda BiH koji je odbio "Alumininu" apelaciju, jer se ona ticala samo procesne mogućnosti da fočanska firma "Pavgord" učestvuje u izvršnom postupku.

- Niko se nije bavio pitanjem da li "Pavgord" to može da naplati - kaže Milošević.

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju "Alumine" kojom je ta firma tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini na osnovu kojih je "Pavgord" uveden u izvršni postupak umjesto litvanske Ukio banke. U međuvremenu su i nadležni sudovi u RS odbili tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika tražila 155 miliona maraka, a koje je ranije za 6,4 miliona evra otkupio "Pavgord". Litvanci, koji su 2012. godine pobjegli iz RS, upisali su 23 zaloga radi obezbjeđenja četiri kredita iako taj novac nikad nije ni ušao u RS.

U javnosti su se pojavile tvrdnje da će "Pavgord", ohrabren odlukom Ustavnog suda, nastaviti da sprovodi sve sudske izvršne postupke kako bi od "Alumine", kćerke firme "Birča", naplatio tih 155 miliona.

- Svi zalozi odnose se na pokretne stvari koje su stare. Među njima su i skoro bezvrijedni računari, a "Alumina" je prije dvije godine pokrenula postupke za poništenje tih zaloga. Država ne smije da dozvoli da bilo ko na osnovu tih potraživanja naplati i marku - rekao je Milošević.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica