Žene lovci rame uz rame sa muškarcima

D. G.
Žene lovci rame uz rame sa muškarcima

Kotor Varoš - Istorija ženskog lovstva u Srpskoj ispisana je u Kotor Varošu osnivanjem Damskog lovačkog kluba pri Lovačkom savezu RS, a za njegovu prvu predsjednicu izabrana je Jelena Pekija iz Lovačkog udruženja "Jelen" iz Kozarske Dubice.

Na osnivačkoj Skupštini Damskog lovačkog kluba za potpredsjednicu je izabrana Jelena Atlagić iz Banjaluke koja je članica Lovačkog udruženja "Jelovka" iz Maslovara. U Predsjedništvo Damskog lovačkog kluba izabrane su i Božana Šebić iz Lovačkog udruženja "Jelovka" Maslovare, Bojana Malić koja je članica banjalučkih lovačkih udruženja "Zmijanje" i "Kozara" i Ranka Sladojević iz Lovačkog udruženja "Prosara" iz Gradiške. Delegati su za predsjednicu Skupštine Damskog lovačkog kluba izabrali Tatjanu Todorović iz Lovačkog udruženja "Tetrijeb" iz Teslića, a za njenu zamjenicu Jelenu Kovačević iz čelinačkog Lovačkog udruženja "Fazan".

Prva predsjednica Damskog lovačkog kluba istakla je da je iznenađena, ali i oduševljena ukazanim povjerenjem.

- Lovim od malih nogu i ovo je ispunjenje mog sna. U lov sam najprije išla sa djedom, zatim sa ocem i majkom, a sada sa mužem. Volim lov i druženje, a ovo je dokaz da žene mogu biti ravnopravne u svim sportovima - istakla je Pekija.

Damama lovcima čestitke je uputio predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je istakao da je ovo veliki iskorak u odnosu na okruženje.

- Ova skupština će ući u istoriju lovstva u RS. Ovo nije samo formalnost, nego korak kojim dame postaju ravnopravni članovi Lovačkog saveza i ubuduće će učestvovati u svim aktivnostima u lovstvu. Biće rame uz rame sa lovcima - rekao je Minić i podsjetio da trenutno imaju 117 registrovanih žena lovaca.

Damski lovački klub osnovan je u sklopu petog izdanja manifestacije "Damski lov na vuka" tokom koje je tridesetak žena lovaca iz šest zemalja uz pomoć kolega proteklog vikenda lovilo vuka i divlju svinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana