Učenici prijedorske Gimnazije Sveti Sava ispunili humanu misiju: Radne akcije donijele uspomene sa Azurne obale

Milijana Latinović
Učenici prijedorske Gimnazije Sveti Sava ispunili humanu misiju: Radne akcije donijele uspomene sa Azurne obale

Banjaluka - Učenici četvrtog dva razreda prijedorske Gimnazije "Sveti Sava" vratili su se nedavno sa maturske ekskurzije ispunivši humanu misiju započetu mjesecima ranije, da kroz radne akcije prikupe novac za drugare koji nisu mogli sebi da priušte ovo putovanje.

Zarađenim novcem uspjeli su da na najljepši način prožive zajedničku avanturu, a fotografije sa maturskog putovanja, na kojima su nasmiješena lica ovih budućih ljekara, inženjera i ekonomista, govore više od hiljadu riječi.

Osim nezaboravnog druženja, za osam dana, koliko je trajala ekskurzija, obišli su znamenitosti Italije, Francuske i Španije. Najljepša uspomena koju nose u srcima je drugarstvo, koje je iz dana u dan samo jače i za primjer mnogima.

- Na ekskurziji nam je bilo lijepo. Svaki minut uloženog vremena u humanitarne akcije i prikupljanje novca za naše drugare se isplatio. Ovo putovanje je još više učvrstilo naše drugarstvo - ispričala je učenica Sara Mršić, koja je bila koordinator akcije.

Da bi ispunili svoju misiju danima su sakupljali stari papir, čepove, folije od cigareta, išli na pošumljavanje i radili sve čega su se sjetili samo da svih 28 đaka iz njihovog razreda osjete čari azurne obale. Koliko su bili marljivi najbolje pokazuje to što su sakupili i više novca nego što im je bilo potrebno, tako da je dio ostao za džeparac.

- Drago mi je da smo pokazali da nismo lijena generacija, da čekamo da nam sve padne s neba, već smo se ipak potrudili i uradili nešto humano - kazala je Mršićeva, koja se nada da će njihov plemeniti čin motivisati mlađe generacije.

Razredni starješina ovog odjeljenja Svjetlana Rončević kaže da je riječ o jednoj od rijetkih generacija koja je spremna da svojim radom doprinese ostvarenju cilja.

- Uradili su puno toga, od akcija pošumljavanja, prikupljanja starog papira, reklama za neke firme i tu nije kraj njihovom humanitarnom angažovanju. Ova generacija gimnazijalaca je posebna po zrelosti i spremnosti da urade nešto i za sebe i za druge - istakla je Rončevićeva.

Osim što su humani i plemeniti, Rončevićeva kaže da su i izuzetno dobri đaci, a u prilog tome najbolje govore petice koje se iz dana u dan nižu u dnevniku. Jedan od najvažnijih životnih ispita, ispit humanosti, ovi marljivi srednjoškolci položili su čistom desetkom. Za nekoliko mjeseci stasaće za nove životne izazove, jer su pred njima dani odluke na kojem fakultetu da nastave školovanje.

Matura u šumi

Prijedorski gimnazijalci su sakupljajući novac za svoje drugare iz klupe, pošumljavali Ljubiju, gdje su zasadili 2.500 sadnica jasena i javora.

- Dogovorili smo se da godišnjicu mature za deset ili 15 godina obilježimo u našoj šumi koju smo zasadili - istakla je učenica Sara Mršić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana