U porodica Kuzmanović Veseli stroj pale već 164 godine

Brane Radulović
U porodica Kuzmanović Veseli stroj pale već 164 godine

Prnjavor - Imanje porodice Kuzmanović u prnjavorskom selu Gusak Gajevi sa 2.670 stabala svrstava se među najveće voćnjake u banjalučkoj regiji, a pradjed Tešo, koji je tradiciju proizvodnje rakije počeo prije 164 godine, bio bi ponosan na burad punu rakije i brojne medalje koje je pobrala.

Ova godina zbog proljećnog mraza nije bila rodna pa će u buradima biti znatno manje rakije, ali domaćini poručuju da nema razloga za brigu.

- U procesu proizvodnje rakije ove sezone biće tek sedamdesetak kazana, što je simbolično u odnosu na 630 kazana, koliko sam imao prethodnih godina. Međutim, nisam zabrinut, jer na zalihama imam oko 12.000 litara rakije - kaže domaćin Radivoje Kuzmanović.

Najzastupljenija je šljivovica, a proizvodi i rakiju od grožđa, smokava, krušaka i višanja.

U ovoj nadaleko poznatoj porodici ponosni su na tradiciju kazandžijskog posla, koji je još 1853. godine započeo pradjed Tešo. Kasnije su posao naslijedili njegovi potomci Vid, Branko i Radivoje.

Petu generaciju predvodiće Radivojeva kćerka Bojana, student treće godine Pravnog fakulteta. Da bi što bolje upoznala ovu djelatnost Bojana se upisala na Tehnološki fakultet.

- Zajedno sa majkom Gordanom pomažem u domaćinstvu, a povremeno idem sa roditeljima i na razne sajmove. Iza nas je 201 predstavljanje, a pripremamo se i za nastup na sajmu u Banjaluci sredinom mjeseca - kaže Bojana.

Na porodičnom imanju Kuzmanovići su ovih dana organizovali desetu "Kazanijadu", koja je i ovaj put okupila nekoliko stotina gostiju iz brojnih opština Republike Srpske.

Zajedno sa desetinama punih buradi, Kuzmanovići su u porodičnoj kući otvorili i trofejnu salu, sa velikim brojem pehara, priznanja i 15 zlatnih medalja osvojenih u proteklom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana