U agrar plasirano 39 miliona maraka

Milijana Latinović
U agrar plasirano 39 miliona maraka

Banjaluka - S ciljem podsticanja razvoja poljoprivrede, sela i šumarstva iz Fonda "Partner" je za dvije decenije, koliko postoji, u agrar uloženo 39 miliona maraka.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Fond "Partner", kao izdvojeni račun Ministarstva, nastao 1997. godine odlukom Vlade Srpske, u svrhu razvoja poljoprivrede i povećanja proizvodnje hrane.

- Prva sredstva su obezbijeđena donacijom vlade Japana, a kasnije je Fond uvećan donacijama vlada Slovenije i Holandije. Od 2014. godine uvećan je i za novac koji će biti vraćen od banaka putem projekta razvoja male komercijalne poljoprivrede, razvoja stočarstva i projekta unapređenja ruralnog preduzetništva - naveli su u Ministarstvu. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da svaka povoljna kreditna linija dobro dođe poljoprivrednicima.

- Mnoge farme su podignute zahvaljujući novcu iz Fonda "Partner". I sam sam prije šest godina uzeo kredit od oko 600.000 maraka i izgradio farmu muznih grla, iz koje je do sada izašlo oko tri i po miliona litara mlijeka. To dovoljno govori o isplativosti tih ulaganja - rekao je Usorac.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtlarstvo" iz Crnjelova kod Bijeljine Mićo Živić kaže da su povoljni krediti jedina šansa za dugoročna ulaganja u poljoprivredu.

- Obezbjeđenje ovakvih kredita znači poljoprivrednicima mnogo, jer su kamate povoljne i do deset odsto niže u odnosu na ono što plasiraju komercijalne banke - rekao je Živić i dodao da ova zadruga godišnje otkupi oko 1.500 tona paprike, patlidžana i kupusa od semberskih ratara.

Živić ističe da oko 400 tona otkupljenog povrća ide na hrvatsko i slovenačko tržište.

Kredite za poljoprivredu iz kreditne linije Fonda "Partner" plasira NLB banka. Kredit se odobrava za izgradnju novih objekata za stočarstvo, kupovinu osnovnog stada, podizanje voćnjaka i vinograda, kupovinu protivgradne mreže, opreme za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika i kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Minimalan iznos kredita za te namjene iznosi 10.000, dok je maksimalan iznos 100.000 maraka. Novac od kredita može biti uložen i za kapitalne investicije u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, te prehrambenoj industriji, a koje su inovativne, napredne i sa visokim stepenom automatizacije. Minimalan iznos za ove namjene je 100.001 KM, dok je maksimalan iznos 500.000 KM.

Korisnici kredita

Korisnici kredita iz Fonda "Partner" mogu biti porodična poljoprivredna gazdinstva, komercijalna i nekomercijalna. Za novac iz kreditnog fonda mogu aplicirati i zadruge i drugi poslovni subjekti registrovani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i prehrambene industrije, a koji su upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana