Turnir i promocija knjige u slavu sveštenomučenika stradalog u srebreničkom selu Krnjići 1992. godine

Srna
Turnir i promocija knjige u slavu sveštenomučenika stradalog u srebreničkom selu Krnjići 1992. godine

Srebrenica - Turnirom u malom fudbalu kod crkve u Toplici, u slavu sveštenomučenika Bobana Lazarevića stradalog 5. jula 1992. godine u srebreničkom selu Krnjići, danas su nastavljeni “Petrovdanski dani”, koji se tradicionalno održavaju u Srebrenici.

U okviru ovog programa predstavljen je i projekat “Dušu nisu uzeli” Mire Lolić Močević, te knjiga “Zatiranje Srba u 20. vijeku” doktora istorijskih nauka Drage Mastilovića.


Močevićeva je rekla da je projekat “Dušu nisu uzeli”, koji se sastoji od knjige i dokumentarnog filma, urađen uz stručnu pomoć profesora Mastilovića.

Prema njenim riječima, 59 svjedoka iz srpskih porodica koje su doživjele stradanja u tri rata u prošlom vijeku govorilo je o tim stradanjima širom BiH.

Močevićeva je istakla da je, osim stradnja u Hercegovini i na Drini, manje poznato masovno srpsko stradanje na području Bihaća i u još nekim krajevima u vrijeme fašističke Nezavisne države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći i knjizi “Zatiranje Srba u 20. vijeku”, Mastilović je rekao da je to naučna sinteza dugotrajnog procesa zatiranja pravoslavlja zapadno od Drine započetog u 19. vijeku.

Mastilović je rekao da je u velikoj mjeri koristio strana dokumenta o ustaškim zločinima i da su se i monstruoznosti tih zločina užasavali italijanski i njemački vojnici.

“NDH je izmijenila demografsku sliku BiH na štetu Srba što se ne smije zaboravaljati. Moramo o tome govoriti, cijeniti žrtve, zaustaviti egzodus mladih i povećati natalitet kod srpskog naroda zapadno od Drine da ne bi došlo do potpunog zatiranja Srba, a jedina garancija opstanku je Republika Srpska”, poručio je Mastilović.

“Petrovdanski dani” zvanično se otvaraju večeras u 20.00 časova.

“Petrovdanski dani” organizuju se u znak sjećanja na 69 srpskih žrtava ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice, kao i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana