Turisti u koferima donijeli 856.000 KM

Milijana Latinović
Turisti u koferima donijeli 856.000 KM

Banjaluka - Atraktivne destinacije i netaknuta priroda samo su neki od razloga zbog kojih Republiku Srpsku posjećuje sve više stranih turista, a to potvrđuje i podatak da je za devet mjeseci ove godine od boravišne takse prikupljeno više od 856.000 maraka.

Naveli su to u Turističkoj organizaciji RS i dodali da je u odnosu na isti period lani od boravišne takse prikupljeno oko 100.000 maraka više.

- U aprilu je prikupljeno 68.940 maraka boravišne takse, dok je u avgustu zarada po tom osnovu iznosila 104.961 KM - naveli su iz Turističke organizacije.

Da se prirodne ljepote RS nalaze na mapi sve većeg broja Nijemaca, Austrijanaca, Turaka, ali i turista iz susjednih zemalja, koji u naše krajeve hrle tokom cijele godine, svjedoči podatak da je za devet mjeseci ove godine Srpsku posjetilo 258.173 turista, koji su ostvarili 598.229 noćenja.

- U odnosu na isti period lani to je 4,1 odsto više dolazaka i 4,7 odsto više noćenja. Stranci su zainteresovani za destinacije avanturističkog, planinskog, seoskog i banjskog turizma, ali i za kraće odmore u Banjaluci, Trebinju i Višegradu - naveli su iz Turističke organizacije RS i dodali da je jedan od motiva zbog kojih nas posjećuju stranci i to što smo relativno neistražena turistička destinacija.

U ovoj organizaciji kažu da su najposjećeniji Banjaluka, Trebinje, Teslić, Bijeljina i Pale, a najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima.

Vrhunska vina, sir iz ulja i pura sa umakom od meda specijaliteti su koji u Trebinje svake godine mame sve više turista.

- Za devet mjeseci ove godine imali smo za oko 4.000 noćenja više u odnosu na cijelu prošlu godinu, odnosno ostvareno je oko 56.000 noćenja. Turisti iz Turske prednjače gotovo za duplo u odnosu na sve ostale, a ono što ih najviše privlači jeste stari grad sa dvije džamije i "Arslanagić most" koji nosi epitet jednog od najljepših u BiH - rekao je direktor Turističke organizacije ovog grada Marko Radić i dodao da u Trebinje dolazi i veliki broj turista iz Južne Koreje.

Turistički biser Semberije, kako kažu u ovom kraju, jeste etno-selo Stanišići, koje godišnje posjeti više od milion ljudi.

- Za devet mjeseci imali smo više od 40.000 noćenja, što je za oko sedam odsto više u odnosu na isti period lani. Među turistima prednjače oni iz Srbije, a što se stranaca tiče, u Bijeljinu sve više dolaze turisti iz Japana i Južne Koreje - rekao je referent za marketing u bijeljinskoj Turističkoj organizaciji Milivoje Era i dodao da turiste, osim etno-sela, privlače brojne kulturne manifestacije koje se tokom cijele godine organizuju u ovom gradu.

Zahvaljujući Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica", koji bilježi veliki broj posjeta, godinama unazad Teslić se nalazi na mapi najposjećenijih destinacija u Srpskoj.

- Možemo se pohvaliti i Sportsko-rekreativnim centrom Hajdučke vode na planini Borja, a turistima je zanimljiva i pećina Rastuša - rekao je stručni saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji u Tesliću Danijel Petrović.

Ulaganja

U Turističkoj organizaciji Srpske kažu da se konstantno ulaže u poboljšanje turističke ponude i promociju.

- Kao primjer možemo navesti najnovija ulaganja u "Grad Sunca" u Trebinju, koji upotpunjuje turističku ponudu cijele Hercegovine, kao i ulaganja u infrastrukturu na Jahorini za što bolju predstojeću zimsku sezonu - rekli su u ovoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana