Trebinje plaća otkaz, Višegrad ignoriše zakon

  Trebinje plaća otkaz, Višegrad ignoriše zakon 30.01.2018 17:38 | Milijana Latinović

Trebinje, Višegrad - Da bi smanjili gradsku administraciju, u Trebinju su ove godine u budžetu namijenili ukupno 250.000 maraka za one koji pristanu da napuste posao, dok se rješenje problema viška radnika u Višegradu ne nazire.

Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je donesen 2016. godine predviđeno je da gradske i opštinske administracije na 1.000 stanovnika mogu da imaju maksimalno tri zaposlena.

Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je Gradskoj upravi prije dvije godine višak bilo oko 200 zaposlenih. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ističe da je po dolasku na čelo grada u upravi zatekao 344 radnika.

- Uspjeli smo smanjiti višak zaposlenih. Nekim radnicima su uručene radničke knjižice, nismo produžavali ugovore koji su bili na određeno vrijeme, a neki su otišli u penziju - rekao je Petrović.

On je dodao da je u Gradskoj upravi sada 238 zaposlenih, od čega je njih 108 višak.

- Prema nekim procjenama, 25 radnika će tokom ove godine dobrovoljno otići, za čije otpremnine je budžetom grada predviđeno 250.000 KM - istakao je Petrović i dodao da će ako bude potrebno i u idućoj godini planirati novac u budžetu za ove namjene.

Za razliku od Trebinja, u opštini Višegrad, gdje je višak 40 zaposlenih, o smanjenju opštinske administracije ne razmišljaju, a primjedbu imaju i na zakonske propise.

- Tri zaposlena na 1.000 stanovnika po meni nije korektno rješenje. Smatram da opština Višegrad ne bi mogla da funkcioniše sa 35 radnika, koliko bi imali prema ovim zakonskim propisima - rekao je načelnik Višegrada Mladen Đurević. 

On predlaže da se pokrene procedura izmjene ovih propisa, te da umjesto tri na 1.000 stanovnika bude pet zaposlenih u opštinskoj, odnosno gradskoj administraciji.

- U prošloj godini troje radnika je otišlo u penziju, pa smo u dva naleta zaposlili novih šest, tako da sada imamo 74 radnika u opštinskoj administraciji - istakao je Đurević i dodao da je po dolasku na mjesto načelnika u opštini zatekao 71 radnika. Ističe da bi bilo koga od zaposlenih u današnje vrijeme bilo neprimjereno proglasiti tehnološkim viškom.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kazala je nedavno da je zahvaljujući pomenutom zakonu zaustavljen trend prekomjernog zapošljavanja, ali da i dalje najviše problema ima u Trebinju i Višegradu.

Zakon

Zakonom o lokalnoj samoupravi je propisano i da ukupan broj zaposlenih na određeno vrijeme i lica angažovanih po drugim osnovama u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi ne može biti veći od deset odsto od broja zaposlenih na neodređeno vrijeme.

Kako bi bila racionalizovana lokalna uprava, predviđeno je i da opštine sa manje od deset zaposlenih nemaju odjeljenja ili službe.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica