Требиње: Сјеверац отјерао рибу

Ратомир Мијановић
Требиње: Сјеверац отјерао рибу

Требиње - Традиционалним дружењем риболоваца и љубитеља природе уз рибљи котлић и роштиљ код риболовачке куће у Ластви протеклог викенда почела је риболовна сезона на водама којима газдује Спортско-риболовно друштво Требиње.

Јак сјеверац, прохладно и за риболов прилично неповољно вријеме, није обесхрабрило најстраственије риболовце. Међу њима је била и једна дама Ержика Ковач, која се риболовом бави већ три и по деценије.

- То се не може поредити ни са чим, то је за мене најљепши начин да проведем вријеме. Какво је то задовољство знају само риболовци. Иначе, овдје има доста рибе - стругача, шарана, пастрмке… - каже Ержика.

Мирославу Чучковићу, како сам признаје, Требишњица је други дом.

- Риболов је одувијек било популаран на Требишњици. Обала је увијек била пуна. Некада је било више купача, данас је више риболоваца. Иако је вјетровито и риба није баш најбоље "радила", првог дана сезоне доста је било риболоваца на води -  каже Чучковић.

Предсједник Спортско-риболовног друштва Требиње Мирослав Нинић истиче да редовним акцијама порибљавања ово друштво настоји да очува рибљи фонд. Додаје да Требињци често нису ни свјесни какво су воде Требишњице и њених језера богатство за све љубитеље природе.

Наглашава да је криволов на Билећком језеру и даље велики проблем чије рјешавање захтијева и боље техничко опремање рибочуварске службе.

- Криволова је увијек било и увијек ће га и бити. Има савјесних рибара, који се придржавају правила, али нажалост, има и оних других. Нама је највећи проблем то што немамо довољно опремљене рибочуваре. Требао би нам бржи чамац, а и комби је већ у трошном стању -  додаје Нинић.

Порибљавање

Мирослав Нинић истиче да су лани воде Требишњице и њених језера обогатили са око 400.000 комада млађи калифорнијске и поточне пастрмке.

- У овој години само у Билећко језеро убачено је 150.000 комада ове двије врсте рибе, док је 15.000 комада млађи поточне пастрмке пуштено у ријеку Требишњицу - истакао је Нинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана