Studenti ostvaruju djeci iz Nožičkog kod Srpca san o kući

Dejan Jovičić
Studenti ostvaruju djeci iz Nožičkog kod Srpca san o kući

Srbac - Porodica Velibora i Snježane Todorović iz Nožičkog kod Srpca, koja u dvorišnom objektu živi sa petoro djece, dobila je građevinski materijal od humanitarne organizacije "28. jun" iz Kanade kako bi nastavili gradnju kuće.

Ova organizacija okuplja srpsku dijasporu i ima više centara u Americi, Australiji, Austriji i drugim zemljama, a jedan od njih je i u Srbiji. Pomoć višečlanoj porodici su predali članovi organizacije Đorđe Savanović iz Srpca koji studira u Beču i Petar Grabež iz Ribnika, student prava u Lincu.

- Kada smo pročitali u "Glasu Srpske" da petoro djece uči i spava u jednoj prostoriji, pokrenuli smo akciju u Austriji i za kratko vrijeme od članstva prikupili 500 evra. Kupili smo 1.500 cigli i 350 kilograma kreča, a u dogovoru sa porodicom ćemo obezbijediti još građevinskog materijala - rekao je Savanović.

Sreća na licima Todorovića, koji zbog teške materijalne situacije nisu mogli nastaviti sa zidanjem kuće nakon što su prije dvije godine izgradili temelj, ne može se opisati. Plac od 500 kvadrata im je poklonila Veliborova ujna Mila Aleksić koja im je omogućila da žive u njenom domaćinstvu dok ne izgrade vlastiti dom.

- Da bismo sagradili kuću biće nam potrebno još oko 4.000 blokova, osam tona cementa, 2.500 crepova, četiri kubna metra građe i dva i po kubna metra daske. Ako to dobijemo, troškove gradnje ne trebamo plaćati jer sam vješt u zidarskim poslovima - kaže Velibor.

Velibor i Snježana imaju petoro djece. Najstariji David pohađa drugi razred gimnazije, a najmlađa Milica prvi razred osnovne škole. Niko u porodici nema stalni posao i jedina redovna primanja su im 140 KM dječijeg dodatka, a tek povremeno odlaze na nadničenje po kućama i poljima. Mališani sanjaju da u svojoj kući imaju bar dvije sobe jer im je veoma teško da njih petoro istovremeno uče u jednoj prostoriji, a svi su dobri đaci.

Pomažu od 2011. godine

Petar Grabež kaže da je organizacija "28. jun" osnovana 2011. godine u Torontu, a njen predsjednik je muzičar Filip Filipi koji je porijeklom sa ovih prostora.

Prva velika akcija organizovana je 2013. godine kada je za opštinu Gračanica na Kosovu donirana medicinska oprema vrijedna 1,5 milion dolara.

Broj

Svi koji žele da pomognu sedmočlanoj porodici da sagradi dom mogu da pozovu Snježanu Todorović na broj telefona 065/267-819.

Potrebni materijal

- 4.000 blokova

- 8 tona cementa

- 2.500 crepova

- 4 metra kubna građe

- 2,5 metara kubnih daske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana