Student Nemanja Lendić krenuo na put od Gradiške do Rima na dva točka

Milan Vujić
Student Nemanja Lendić krenuo na put od Gradiške do Rima na dva točka

Gradiška - Student Nemanja Lendić iz Gradiške koji je biciklom krenuo u Rim, prešao je prvih 400 kilometara puta uprkos vremenskim neprilikama koje su ga pratile u ovoj avanturi, jer ima samo jedan cilj - da do Vječnog grada stigne za tridesetak dana.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak, koji je prije četiri dana krenuo iz Gradiške na put dug 2.600 kilometara, u prosjeku dnevno prelazi oko 100 kilometara.

- U koji god grad da dođem čujem povike: "Evo onog momka iz Gradiške!". Do sada nisam imao nikakve neprijatnosti, naprotiv, ljudi se oduševljavaju mojim poduhvatom. Svi me ljubazno ugoste, sjednem sa njima, malo odmorim, a zatim me biciklisti isprate iz grada - priča avanturista Lendić.

On je do sada vrlo lako savladao Novi Grad, Plitvice, Rijeku, a zatim  preko Pule nastavlja do Rovinja, Kopra, Trsta, Venecije, Riminija, San Marina do konačnog cilja Rima.

- Posebno sam uživao u vožnji od Bosanske Otoke, preko Krupe, pa do Bihaća. Kanjon je veoma zahtjevan, ali je možda najljepši dio BiH za vožnju. Saobraćaj nije tako gust, vozači su tolerantni i susretljivi, put je kvalitetan i ima mnogo izvorišta vode za piće - govori Lendić.

Dodaje da je najveća prepreka na dosadašnjem putovanju bio jak vjetar, koji mu je duvao u prsa, zbog čega je morao da uloži veliki napor da bi održao prosječnu brzinu.

- U par navrata vjetar je bio tako jak da sam pomislio da ću pasti sa bicikla. Nakon što sam savladao kanjon ušao sam u Bihać, gdje sam se kratko odmorio. Ekstremni uslovi su me pratili i kod Plitvičkih jezera, gdje me nije zaobišlo nevrijeme sa slabijim ledom - kazao je Lendić.

Ovaj student istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci kaže da se odlučio na ovu ekspediciju nakon što je prošle godine savladao Atinu. Dodaje da Rim posjećuje zbog bogate istorijske vrijednosti.

- Ove godine drugačije sam pristupio putovanju, jer sam mnogo naučio nakon vožnje do Atine. Nosim više alata, rezervnih dijelova za bicikl, šator, aparaturu sa plinom da mogu kuvati i još mnogo toga - istakao je Lendić, koji planira da do 22. juna dođe do Rima.

Anegdota

Nemanja Lendić kaže da putovanje biciklom ima mnogo prednosti, a jedna od njih je i to što uvijek nosi mnogo anegdota. Ispričao je da mu je u posebno lijepom sjećanju ostalo putovanje u Grčku, jer dok se penjao na planinu Osa, na vrhu su ga zaustavili pastiri Kristos i Kosta.

- Momci su me počastili doručkom i sokom. Ispričali su mi da su inženjeri elektrotehnike iz Soluna, ali da su gradsku vrevu napustili zbog brzog načina života i otuđenosti ljudi. Zbog toga su odlučili da promijene svoj život iz korijena - ispričao je Lendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana