Starješina kotorvaroškog Vatrogasnog društva pronevjerio 20.000 maraka

Marijana Miljić
Starješina kotorvaroškog Vatrogasnog društva pronevjerio 20.000 maraka

Kotor Varoš - Policijska stanica Kotor Varoš podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv starješine kotorvaroškog Vatrogasnog društva Nedeljka Sakana zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem isprava pričinio štetu od 20.000 KM.

- Osumnjičeni je tokom 2015, 2016. i ove godine, obavljajući dužnost odgovornog lica u pravnom licu iz Kotor Varoša, nezakonito, korišćenjem svog položaja ili ovlašćenja, prilikom nabavljanja goriva, servisiranja vozila, adaptacije prostorija za odmor radnika i prodaje imovine pravnog lica pričinio štetu pravnom licu u iznosu od 20.000 KM - saopštila je Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale osumnjičenog.

U policiji su istakli da njihovi službenici nastavljaju da utvrđuju da li se Sakan može dovesti u vezu i sa drugim krivičnim djelima kojima je pričinjena šteta Vatrogasnom društvu i da će prikupljene informacije biti dostavljene nadležnom tužilaštvu.

Sakan je ustvrdio da su podaci u izvještaju policije izmišljeni.

- Na tužilaštvu je da ocijeni da li je to tačno ili nije. Nadam se da će istina izaći na vidjelo. Nisam potpisao ni izvještaj policije, dok tužilaštvo ne donese odluku jer je to sve smišljeno protiv mene. To je nekorektno - kazao je Sakan.

Istraga protiv Sakana otvorena je nedavno na osnovu prijave koju je protiv njega podnijela grupa radnika Vatrogasnog društva. U prijavi je navedeno da je Sakan nanio veliku štetu Vatrogasnom društvu i nezakonito stekao veliku imovinsku korist. Radnici su ga, između ostalog, prijavili da je nezakonito prodao vatrogasni kamion, da popravlja svoja vozila i nabavlja namještaj za kuću na račun Vatrogasnog društva i da u rezervoare vatrogasnih vozila toči male količine goriva, dok sebe i svoje prijatelje časti većim količinama goriva. Radnici su naveli i da je Sakan počinio zloupotrebe prilikom javnih nabavki i raspolaganja opremom društva.

- Dežuranu, koja je bila neuslovna za rad, sanirali su radnici Vatrogasnog društva bez ikakve naknade, a Sakan je uknjižio fakturu za te radove kako bi sebi pribavio materijalnu korist. Za vrijeme njegovog mandata otuđena je oprema iz skladišta, a od kada je došao na čelo Vatrogasnog društva, nije urađen popis opreme i sredstava - istaknuto je u prijavi.

Sakana su optužili i da uz plate ne uplaćuje poreze i doprinose, zbog čega radnici nemaju zdravstvenu zaštitu, te da je neke radnike zapošljavao na osnovu lažnih diploma, dok je sebi odredio platu koju imaju načelnici odjeljenja u opštinskoj upravi.

- Zadovoljni smo što se klupko počelo odmotavati i vjerujemo da će policija u nastavku istrage doći i do mnogo veće cifre o šteti koju je Sakan pričinio Vatrogasnom društvu. Svi naši navodi u prijavi su istiniti, jer Sakan krade i uništava Vatrogasno društvo - kazao je jedan od radnika koji su podnijeli prijavu protiv starješine Radojko Keverović.

Otkazi

Nedeljko Sakan podijelio je otkaze trojici profesionalnih vatrogasaca koji su podnijeli prijavu policiji protiv njega nakon što nisu pristali da ih prebaci u dimnjačare jer za taj posao nisu kvalifikovani. Otkaze su dobili Petko Božičković, Radojko Keverović i Ljubo Popović.

- Mi imamo od komisije potvrdu da smo na bolovanju do 21. septembra. Ne znam šta će biti poslije toga. Sakan nam je podijelio otkaze, ali ih mi nismo potpisali - kazao je Keverović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana