Spomenik u Nevesinju u čast borcima za slobodu

Danijela Stokanić
Spomenik u Nevesinju u čast borcima za slobodu

Nevesinje - Služenjem liturgije, polaganjem vijenaca i otkrivanjem spomenika borcima za slobodu na gradskom trgu u Nevesinju juče je obilježena godišnjica mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine i krsna slava - Mitrovdan Boračke organizacije Republike Srpske.

Spomenik borcima otkrili su predsednik RS Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović i majka dva poginula borca Dušanka Kuzman te sin poginulog borca koji je rođen nakon očeve smrti Momčilo Vuković.

Dodik je rekao da je Nevesinje grad heroj, koji je u otadžbinskom ratu i kroz istoriju bio mjesto odbrane slobode i ima značaj za slobodu na širim srpskim prostorima.

- Postavljanje ovog spomenika, koji je posvećen svim stradalim u ratovima na ovom prostoru kroz istoriju, jedinstvena je prilika da pokažemo da ovdje nema podjela. Dugove moramo da vraćamo tako što ovdje ostajemo, što ovdje gradimo - istakao je Dodik.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da spomenik nije samo opomenik i znamen nego građevina pomirenju.

Savanović je rekao da su svi događaji slavne istorije zapisani na ovom spomeniku, od Nevesinjske puške, Uloškog ustanka, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da je na Mitrovdan bilo veliko herojstvo Nevesinja i Nevesinjske brigade, koja je odbranila cijelu Hercegovinu.

Prema riječima predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića, borci Nevesinjske brigade dali su nemjerljiv doprinos za odbranu slobode i stvaranje Srpske.

On je istakao da BORS traži poseban status u odnosu na druge organizacije od javnog interesa u Srpskoj, jer je Vojska RS imala istorijsku ulogu u stvaranju Republike.

Opštinske i gradske boračke organizacije širom RS obilježile su krsnu slavu Mitrovdan. Predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović istakao je da je Srpska jedini garant ostanka srpskog naroda.

Predsjednik Boračke organizacije Lopara Mitar Tojić poručio je da žrtva poginulih saboraca ne smije biti zaboravljena, dok je predsjednik Boračke organizacije Čajniče Momir Tošić rekao da o boračkim porodicama treba povesti više računa.

Čestitke

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je predsjedniku BORS-a i svim članovima ove organizacije Mitrovdan, sa željom da proslavu svake naredne godine borci dočekaju u boljim uslovima. Premijerka RS Željka Cvijanović navela je u čestitki BORS-u da će Vlada nastaviti da radi na unapređenju položaja boračkih kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana