Škeljić pao iz trećeg puta, u fotelju sjeda zamjenik

Vedrana Kulaga
Škeljić pao iz trećeg puta, u fotelju sjeda zamjenik

Kneževo - Treća sreća osmijehnula se strankama skupštinske većine u Kneževu, koja je uspjela da pridobije podršku sugrađana i opozove načelnika Boru Škeljića koji je na tu poziciju došao pobjedom na izborima 2012. godine kao kandidat NDP-a.

Stanovnici Kneževa iskazali su u nedjelju Škeljiću nepovjerenje na referendumu. Poslije dvije referendumske pobjede Škeljić je prvi put osjetio gorčinu poraza. Preliminarni podaci pokazuju da je od 5.571 glasača, koliko ih je izašlo na 22 biračka mjesta, opoziv Škeljića podržalo 3.053, dok su se za njegov ostanak u načelničkoj fotelji izjasnila 2.433 birača. Nevažećim je proglašeno 85 glasačkih listića, a preostalo je da bude obrađeno 50 glasova pristiglih poštom i nepotvrđeni listići. To, međutim, ne može promijeniti ishod glasanja, što su potvrdili i u Komisiji za sprovođenje referenduma. Tačku na referendum treba da stavi Centralna izborna komisija BiH koja mora verifikovati rezultat.

Odluku o referendumu za opoziv načelnika usvojilo je 11 od 19 odbornika Skupštine opštine Kneževo predvođenih SNSD-om. Taj blok donio je identičnu odluku i prošle godine, ali je Škeljić preživio plebiscit zahvaljujući prevazi u rodnom selu Imljani.

Iako je predviđeno da poslije opoziva načelnika budu raspisani prijevremeni izbori, u Kneževu ih neće biti. Prepreka je zakonska odredba da nema raspisivanja prijevremenih izbora ako je do redovnih izbora ostalo manje od godine. S obzirom na to da bi redovni lokalni izbori trebalo da budu održani u oktobru iduće godine, prijevremenih neće biti.

- Dužnost načelnika bi trebalo da preuzme zamjenik načelnika Boris Raljić. Njega je, međutim, smijenila skupštinska većina polovinom 2013. godine tako da bi Skupština sada trebalo da imenuje novog zamjenika načelnika - kazao je predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić.

On je istakao da je narod poslao jasnu poruku, a da će odbornici, kada rezultati referenduma budu zvanični, krenuti sa vraćanjem opštine na kolosijek napretka.

- Moramo pokazati da se pod radom u javnom sektoru ne podrazumijeva nerad i neracionalno trošenje novca. Moramo provjetriti opštinu, jer se proteklih godina nakupilo mnogo prašine, niko ništa nije radio. Moramo obezbijediti rad opštinske administracije u punom kapacitetu i zajedno raditi za isti cilj - da vratimo nadu u Kneževo. Svjesni smo da je teško napraviti veliki napredak, ali neke stvari možemo postaviti na zdrave temelje - rekao je Marić.

Škeljić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Incidenti

Referendum su obilježili incidenti, a jedan od njih izazvao je Bore Škeljić. On je na jednom biračkom mjestu udario šakom u glavu sugrađanina Šefika Šušića. Napad je prijavljen policiji, a u Centru javne bezbjednosti Banjaluka juče nisu mogli davati više informacija navodeći da obavljaju provjere.

U drugom incidentu učestvovala su dva posmatrača, a Radovan Marić je potvrdio da je SNSD-ovog napao posmatrač NDP-a, ali da se na kraju sve dobro završilo.

 

Referendumi u Kneževu

29. novembar 2015. godine

5.571 birač glasao

3.053 za opoziv

2.433 protiv opoziva

*preliminarni rezultati

26. oktobar 2014. godine

5.368 birača glasalo

51,3% protiv opoziva

47,7% za opoziv

17. februar 2008. godine

4.679 birača glasalo

55,46% protiv opoziva

44,54% za opoziv

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana