Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog: Poslovne zone, obrazovanje i zdravstvo - glavni ciljevi

Srna
Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog: Poslovne zone, obrazovanje i zdravstvo - glavni ciljevi

Brčko - Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić ističe da je prioritet u radu nove administracije utvrđivanje strategije razvoja poslovnih zona s ciljem privlačenja stranih i domaćih investitora.

Milić u intervjuu Srni ukazuje da je distrikt u mogućnosti da sam donosi zakone na osnovu kojih direktno može da kreira ambijent za privlačenje domaćih i stranih investitora.


Kao prioritete u svom radu Milić navodi i realizaciju već započetih reformi, prvenstveno u oblasti zdravstva i obrazovanja.

"Škole treba vratiti prosvjetnim radnicima. Jedan od načina da se to učini jeste donošenje novog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kojim bi škole dobile status javnih ustanova sa većim ovlašćenjima i obavezama direktora u upravljanju obrazovno-vaspitnim i drugim procesima", smatra Milić.

Prema njegovim riječima, treba utvrditi mrežu zdravstvenih ustanova na području distrikta, te na osnovu toga planirati razvoj javne zdravstvene ustanove. "Brčko mora postati regionalni zdravstveni centar", naglašava Milić.

On ističe važnost donošenja novog zakona o budžetu Brčko distrikta, kako bi se najvažniji razvojno-finansijski akt u distriktu usvajao najkasnije do kraja prvog tromjesečja za tekuću fiskalnu godinu.

"Neozbiljno je da se plan javnih nabavki donosi u oktobru, poslije usvajanja budžeta. Budući da je budžet za ovu godinu usvojen kasno, čim bude imenovana nova vlada počeće priprema njegovog rebalansa, a potom slijede aktivnosti u vezi sa izradom budžeta za fiskalnu 2017. godinu", najavljuje Milić.

On kaže da će insistirati da kapitalne investicije budu planski kontrolisane, jer, prema njegovoj ocjeni, do sada nije bilo dovoljno kontrole u tom pogledu.

Milić podsjeća da je još tokom predizborne kampanje najavio da će Republika Srpska sa svojim institucijama biti prisutnija u distriktu nego što je to bio slučaj do sada i objašnjava da pojedini zakoni entiteta imaju svoju važnost i primjenjivi su na području distrikta.

To se, kaže on, najprije odnosi na penzijsko-invalidsko osiguranje i ostvarivanje prava boračkih kategorija, pa je saradnja sa entitetima neminovna.

Milić naglašava da Brčko mora biti dio krupnih infrastrukturnih projekata i Republike Srpske i Federacije BiH.

"Od saradnje sa entitetima Brčko distrikt može imati samo koristi, kao što je, naravno, mogu imati i entiteti od saradnje sa ovom lokalnom zajednicom", ocjenjuje Milić.

On ukazuje da će potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora biti potrebno da bi bio obezbijeđen širi društveni konsenzus.

"Potrebno je da izvršimo izmjene u Zakonu o radu, što je pretpostavka za donošenje opšteg kolektivnog ugovora. Želimo da afirmišemo Ekonomsko-socijalni savjet distrikta, koji je godinama postojao formalno i bio tijelo koje se nije naročito uvažavalo", kaže gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u intervjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana