Rano otkrivanje bolesti presudno za izlječenje

Glas Srpske
Rano otkrivanje bolesti presudno za izlječenje

Banjaluka - Od karcinoma dojke u Republici Srpskoj godišnje oboli više od 400 žena, te je rano otkrivanje od velikog značaja za uspješno liječenje ove bolesti, rekla je juče u Banjaluci predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Suzana Kekić.

Ona je istakla da je u 90 odsto slučajeva karcinom dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, te upozorila da je još u velikoj mjeri prisutna stigma kod oboljelih žena, koje se stide da priznaju da su bolesne.

- Izlaskom na Trg Krajine u Banjaluci i dijeljenjem brošura u kojima se nalaze glavne informacije o karcinomu dojke želimo da podignemo svijest građana o značaju otkrivanja ove bolesti na vrijeme, te njenom prihvatanju i pravovremenoj terapiji - rekla je Kekićeva povodom obilježavanja 24. oktobra - Svjetskog dana borbe protiv raka dojke. Ona je izrazila zadovoljstvo što su ove aktivnosti doprinijele da i žene u malim sredinama budu aktivne u borbi protiv raka dojke.

Nacionalna koordinatorka za maligne bolesti RS Zdenka Gojković rekla je da se sa rakom dojke bore i razvijene i nerazvijene zemlje, te da je smrtnost od ove bolesti u opadanju.

Dodala je da je cilj edukacija i aktivnosti da žene shvate da treba redovno da se pregledaju, te da se ne plaše da se jave doktoru ukoliko samopregledom nešto napipaju.

- Starosna granica žena koje obolijevaju od karcinoma dojke je sve niža, tako da stalno apelujemo na djevojke da krenu sa samopregledima čim se dojke počnu razvijati - rekla je Gojkovićeva.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježen je i u ostalim gradovima u RS, a članice Udruženja građana "Nada" iz Trebinja na Trgu slobode dijelile su promotivni materijal, ukazujući na važnost ranog otkrivanja ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana