Производња меса пола пољопривреде

Милијана Латиновић
Производња меса пола пољопривреде

Бањалука - Српска има одличне услове за развој сточарства, а према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС на производњу меса отпада 50 одсто од укупне пољопривредне производње.

- Произвођачи на тржиште пласирају месо свиња, говеда, оваца, живине и рибу. Производња свињског меса, међутим, не задовољава потребе месопрерађивачке индустрије у РС - казали су у Министарству пољопривреде.

Када је у питању производња јунетине, у министарству истичу да је она концентрисана углавном у равничарским крајевима.

-  Ситуација у области живинарства се побољшава јер већина произвођача има модерне објекте и фарме - рекли су у Министарству пољопривреде.

У овчарској производњи је најзаступљенија производња меса и млијека.

- Производња рибе има дугу традицију, а производни капацитети су искоришћени више од 30 одсто. Већина рибњака у Српској има одличне услове за узгој рибе што доприноси и пласману домаће рибе на инострано тржиште - рекли су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да се сточарство тренутно налази у доста тешкој ситуацији.

- Највећи проблем домаћих произвођача је нелојална конкуренција и неконтролисан увоз - казао је Усорац и додао да је број мљекара преполовљен у односу на период од прије неколико година те да годишња производња млијека износи око 110 милиона литара.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Мишо Маљчић рекао је да се труде да одрже производњу упркос великим проблемима.

- Производњу и пласман нам отежава то што одређени увозници полутке које могу ићи само у прераду продају као свјеже месо и тиме угрожавају домаћу производњу - рекао је Маљчић и додао да регистровани узгајивачи годишње ухране око 30.000 товљеника.

Правилник

С циљем унапређења стања у сточарској производњи и квалитета производа животињског поријекла, Министарство пољопривреде је предложило нацрт правилника којим су прописане термичке особине објеката и унутрашње опремање. Тим правилником регулисана је безбједност са становишта заштите од вода, општи захтјеви за главне и помоћне објекте у сточарству и обавезе овлашћених лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана