Prijedor: Održano Veče nacionalnih manjina

Srna
Prijedor: Održano Veče nacionalnih manjina

Prijedor - Tradicionalna manifestacija "Veče nacionalnih manjina" i ove godine u Prijedoru je okupila članove četiri udruženja nacionalnih manjina koje žive na području grada.

Članovi udruženja Čeha, Roma, Ukrajinaca i Slovenaca su trinaesti put bili u prilici da razmijene iskustva u nastojanjima da poboljšaju položaj pripadnika svojih naroda u lokalnoj zajednici u kojoj žive i dijele sudbinu ostalih njenih stanovnika.

Predsjednik Udruženja Slovenaca "Lipa", domaćina ovogodišnjeg druženja, Alenka Uduč rekla je da su osim degustacija priredili i kraći kulturno-umjetnički program uz zvuke tradicionalnog folklora, ali i modernije ritmove.

"U Prijedoru živi oko 280 Slovenaca. Poznato je da je naša lokalna zajednica prva u BiH uvrstila u budžet stavku za manjine, na što smo veoma ponosni. Naravno da uvijek može bolje, ali smo zadovoljni onim što imamo", rekla je Udučeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover naveo je da je ova manifestacija samo još jedan pokazatelj suživota u Prijedoru.

"Kao krovnoj organizaciji i Udruženju od javnog interesa, manjine nam se obraćaju sa određenim zahtjevima, u nekim sredinama ima i diskriminacije, ali to nikako nije slučaj sa Prijedorom, koji predstavlja primjer pozitivne prakse u Republici Srpskoj i BiH, kada govorimo o odnosu prema manjinskim narodima", istakao je Rover.

Manifestaciji je prisustvovala i načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović, koja je navela da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je Prijedor grad različitosti.

"Prijedor ima sluha za pitanja suživota, kako konstitutivnih tako i manjinskih naroda. Grad će nastaviti da podržava rad udruženja manjina, a ove godine iz gradskog budžeta je za manjine izdvojeno blizu 40.000 KM", navela je Kasalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana