Prijatni razgovori uz žubor Ugra

Milijana Latinović
Prijatni razgovori uz žubor Ugra

Kneževo, Skender Vakuf - Brojni zvaničnici, političari, te osobe iz javnog života BiH uživali su proteklog vikenda na tradicionalnom druženju na rječici Ugar pored Kneževa/Skender Vakufa, iskoristivši okruženje netaknute prirode da pored teških političkih tema, razgovaraju i o lakšim, životnim.

Izazovi sa kojima se BiH suočava, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, provođenje Reformske agende, ali i britanski referendum i posljedice koje bi taj događaj mogao ostaviti na BiH i njen evropski put, ipak su dominirali u razgovoru mnogobrojnih gostiju.

Svi redom su izrazili nadu da će BiH nastaviti evropski put, uz stvaranje uslova sa brži ekonomski rast.

Nezaobilazna tema bilo je i Evropsko prvenstvo u fudbalu, a neki od stranih gostiju, otkrili su da su u mladosti bili dio navijačkih grupa i svoje klubove i reprezentaciju pratili širom svijeta.

U hladnoj rijeci Ugar uživao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i njegova zamjenica i šefica banjalučke kancelarije Ulrike Hartman, koja ubrzo napušta tu dužnost.

Društvo su im pravili i odlazeći ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, kao i ministar za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Tradicionalnom druženju prisustvovali su i šef Kancelarije Američke ambasade u Banjaluci sa svojim saradnicima Edvard Galager, i Vasilij Duljnev, drugi sekretar Ruske ambasade i izaslanik ruskog ambasadora koji je u posljednji trenutak bio spriječen da sam dođe.

Kao ambasador Bugarske u BiH, posljednji put neformalnom druženju prisustvovao je i Angel Angelov.

Među gostima na Ugru bili su i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Mirko Stanetić,  direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković, Jozo Pavković, glavni urednik bh. izdanja "Večernjeg lista", Drago Marić, čuveni novinar i hroničar bh. stvarnosti, Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere i brojni drugi.

Druženje, je potrajalo duboko u noć, a gosti su redom poručili da se na isto mjesto vraćaju i dogodine.

Kiša

Zbog jake kiše koja je pala u poslijepodnevnim časovima, nekoliko uglednih gostiju bilo je spriječeno da stignu na Ugar. Zbog procjene pilota da bi bilo rizično letjeti po oblačnom i kišnom vremenu, na druženje nije stigao general Fridrih Šreter, komandant EUFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana